Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > PALÁNTANEVELÉS – 4+1 trükk, hogy minden jól menjen

PALÁNTANEVELÉS – 4+1 trükk, hogy minden jól menjen

Lassan itt a tavasz – talán ezt már nemsokára a hőmérsékleten is érezni fogjuk, és a napsütés is mindennapos vendéggé válik. Ilyenkor már érdemes átgondolni azt, hogy mit és hogyan akarunk ültetni, hogy nézzen ki a kertünk idén.

A teendők egyike a palántanevelés, amely klasszikusan egy olyan folyamat, mellyel a termő időszak meghosszabbítását akarjuk elérni – vagy akár az érés előrehozatalát megcélozni. Fontos, hogy a palántákat a lehető legjobb állapotukban ültessük ki majd a szabadba, hogy a legoptimálisabban fejlődhessenek majd ott tovább.

Ahhoz, hogy a palántáinkból majd igazán erős, jól termő növények legyenek, muszáj átgondolnunk azt, hogy pontosan mire is van szükségük fejlődésük törékeny szakaszaiban. Ezért összeállítottunk Nektek egy 4+1 trükkből álló cikket, hogy a palántanevelés a lehető legsikeresebb legyen.

  1. A palántanevelés időszaka igen rövid, de nagyon kell figyelni! Hogy miért? Mert ezalatt az idő alatt sokszor változik a növény víz-és táplálékigénye, ugyanúgy, mint az is, hogy mennyi napfényre van szüksége. Fontos, hogy ezeket a tényezőket mindig együtt figyeljük meg, és változtassunk rajtuk a növényke adott igényeinek megfelelően!
  2. A fényigényre tehát fokozottan kell ügyelni a palántaneveléskor. Hogy mit is jelent ez? Ahogy kicsírázik a növény, le kell venni róla a takarólapot, és világos helyre javasolt tenni. Ilyen például a veranda, az üvegház, vagy a télikert. Vannak olyan növények is, melyeknek nem is elég csak a nappali fény – paprikához és paradicsomhoz például javasolt plusz fény, palánta korukban. Fontos, hogy ahogy nőnek a palánták, ügyeljünk arra, hogy ne árnyékolják egymást. Ha ablakban nőnek, akkor akár naponta többször is változtassuk a helyzetüket, hogy ne nyúljanak meg nagyon egy irányba.

    Tartsuk kézben a palántázást – (Forrás. pixabay.com)
  3. A növények a legmagasabb hőmérsékletet a csírázáshoz igénylik. Ez általában 5-7 fokkal magasabb hőmérséklet, mint amire majd a kifejlett növénynek szüksége lesz. Fontos tehát, hogy csírázás után, mindenképpen vigyük messzebb a növényt a hőforrástól!
  4. Ügyelni kell a víz-és a tápanyagellátásra is természetesen. Fontos, hogy mindig figyeljük azt, mi az igénye a növénynek, és alapszabály, hogy ne öntözzük, hanem permetezzük a növényt, vagy alulról kapja a vizet (ez az úgynevezett szívatótálca). Fontos a víz hőmérséklete is, sem a nagyon hideg, sem a túl meleg víz nem szerencsés. A tápanyagellátásra térve fontos, hogy a komposzt nélküli talajt, ha abba palántázunk, tápoldatozzuk. Ez nem vonatkozik a szikleveles állapot elérésének pillanatáig a növényre, hiszen a legelső időszakban, a csírázáshoz nincs szükség plusz tápanyagra. Aztán a kifejlett palántánál már jó, ha komplex műtrágyát használunk, de óvakodjunk attól, hogy túlzásba vigyük. Aki ódzkodik ettől, annak a csalánlé használatát javasoljuk.
  5. Hogyan is edz egy palánta? Nyilván úgy, hogy segítünk neki. Mégpedig úgy, hogy amikor már elég erős hozzá, imitáljuk a szelet – mondjuk egy ventilátor segítségével, de mindenképpen a minimumon járatva, hiszen nem az a cél, hogy elfújja a kis növénykét a szél. 😊 Az is jó módszer, ha naponta többször megütögetjük a dobozt, amiben nevelkedik, így erősítve a palánták szárát. Amikor pedig elérkezik a kiültetés időszaka, szoktassuk hozzá a külső körülményekhez! Vigyük ki egy héten keresztül őket a szabad levegőre, pár órára, aztán a szoktatás végén már egy éjszakára.

Ha ezeket a trükköket alkalmazzuk, erős, hamar termőre forduló növényekkel büszkélkedhetünk majd a konyhakertünkben!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top