Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Ipar > Raktársátor típusok

Raktársátor típusok

A raktársátrakkal főkként logisztikai, valamint raktározási területen találkozhatunk. Ezek segítségével gyorsan létrehozható egy nagyobb alapterületű átmeneti, vagy akár tartós raktár is, de akár más célokra is felhasználhatók. Az alábbiakban a raktársátorok típusait gyűjtöttük össze, hiszen sátor és sátor között is lehet különbség.

Amit a raktársátrakról tudni érdemes

A raktársátrak különböző minőségben, méretben és színben készülnek, manapság akár már teljesen egyedi igényekkel, miközben megfelelő biztonságot nyújtanak és megbirkóznak az időjárás viszontagságaival is.

A raktársátrak kiválóan alkalmasak például logisztikai célra, ha a raktározás nincs megoldva, esetleg ideiglenesen merül fel raktározási igény, esetleg más területen, vagy telephelyen. Emellett gyakran használják őket a mezőgazdaságban takarmányok, építkezéseken szerszámok, gépek tárolására, vagy akár műhelyként, bemutatóteremként is.

Amennyiben már rendelkezünk egy meglévő telephellyel a raktárterület könnyedén növelhető velük, sőt akár ipari csarnokrendszer is kialakítható. Ráadásul mindezt gyorsan, hatékonyan, költségkímélő módon.

A raktársátor tehát gyors megoldás lehet:

 • átmeneti logisztikai, raktározási problémákra,

 • meglévő csarnok, raktár, vagy akár műhely kiváltására,

 • kapacitásbővítésre is.

Raktársátor típusok

A raktársátrak esetében számos különböző típussal találkozhatunk, melyek egy része vázszerkezeti különbözőségekből fakad, míg mások inkább a külső takaró és szigetelésbeli eltérésekből. A teljesség igénye nélkül az alábbiakkal biztosan összefuthatunk, ha belemélyedünk a raktársátrak szakirodalmába:

 • sima raktársátor

 • hőszigetelt raktársátor

 • mobil raktársátor

 • összekötő raktársátor

 • behúzható raktársátor

 • épülethez csatolt raktársátor

Raktársátor típusok váz szerint

Az alábbiakban a raktársátrak legegyszerűbb csoportosítását szedtük össze, mely a vázszerkezet szerinti megkülönböztetés. A raktársátor váz típusát ugyanis elsősorban a sátor alapterülete, a kívánt belmagasság és a megrendelő egyedi igényei határozzák meg.

Sátortetős, zártszelvény acél tartószerkezetes raktársátor

Ez a váztípus a kisebb, 12-15 métert nem meghaladó szélességű, alacsonyabb magassággal rendelkező sátorépítmények esetén alkalmazható. Fő előnyei a:

 • kevesebb súly,

 • kevesebb acél alapanyag igény

 • alacsonyabb költség.

A rácsos lábak helyett alkalmazott egyszerű zártszelvény lábak kevesebb belógást eredményeznek, kevesebb helyet foglalnak el a belső szélességből.

Sátortetős, rácsos acél tartószerkezetes raktársátor

Ez a típus már a nagyobb szélességű (akár 30 méter), nagyobb magassággal (akár 6 méter) rendelkező sátorépítmények esetén használatos. A sátor tetőgerenda alsó és felső övét, valamint a lábak külső és belső övét rácsok kötik össze. Ennél a típusnál érdemes megjegyezni még, hogy a tetőlejtés általában 20-22fok, a sátortető gerendákat nem köti össze alsó vízszintes összekötő, így a kihasználható belmagasság a sátor közepe felé haladva növekszik.

Dongasátor

Ez a sátor váz is a nagyobb szélességű (akár 30 méter) sátorépítmények esetén használatos. A sátor tetőgerendái ívelt zártszelvényből vagy csőből készülnek, a tetőgerenda alsó és felső övét, valamint a lábak külső és belső övét rácsok kötik össze.

Íves rácsos acél tartó szerkezetet ugyanakkor leggyakrabban sportpálya sátor vagy rendezvénysátor építésekor használnak, mert a hirtelen felszökő belmagasság labdajátékok, teljes alapterületen nagy magasságot igénylő tevékenységek esetén előnyös.

Minőségi raktársátor tervezése és készítés

Amennyiben valóban minőségi sátorra vágyunk, akkor természetesen a fenti típusok kivitelezéséhez is egy tapasztalt sátor tervező és kivitelezőre van szükségünk. E téren ideális megoldást jelenthet a KreatívTent, ahol raktársátrak, rendezvénysátrak, sportsátrak és ponyvák gyártásával és telepítésével is foglalkoznak. Amennyiben tehát megbízható kivitelezőre vágyunk, akkor azt az alábbi elérhetőségek egyikén találhatjuk meg:

Telefon: +36 20 5891003

Email: info@kreativtent.hu

Összegezve:

A raktársátrak esetében tehát több típust is megkülönböztethetünk. Az egyes típusok között a lényegi döntést az jelenti, hogy számunkra pontosan milyen felhasználásra is szükséges az adott sátor, valamint hogy milyen elvárásaink is vannak vele szemben.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top