Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Épületenergetika > Társasháznak napelem? Megérheti!

Társasháznak napelem? Megérheti!

Mint tudjuk, társasházban élni néhány esetben sokkal jobban megéri, mint egy saját családi házat fenntartani. Magyarországon a lakosság nagy százaléka él ehhez hasonló otthonokban. A régi típusú lakások esetében gondot okozhat a szigetelés hiánya és emiatt a magas rezsiköltség is. Ezt könnyen ki lehet küszöbölni, hiszen a szigetelés mellett napelemek is segítheti a lakók életét.

Ebből a cikkből kiderül, hogy miért éri meg a társasházak számára napelemet telepíteni.

Napelem nehézségei, megoldási lehetőségei is ára társasházra

A társasházak esetében meg kell különböztetnünk a már említett régi típusú ingatlanokat, amelyek többemeletesek, többlakásosak, illetve lehetnek lapos- vagy ferde tetős változatú paneltömbök is. Emellett vannak a modern, néhány lakásos verziók is, amelyek sokkal jobban tartják a hőt. Az előbbiek esetében sajnos legtöbb esetben már elavultak a vezetékek, de a szigetelés területén is vannak hiányosságok. A fogyasztás nehezen szétválasztható, vannak olyan ingatlanok is, ahol még külön mérőórák sincsenek. Ezáltal nincs lehetőség arra, hogy lakásokra bontva biztosítsák az elektromos áramot a kialakított napelemes rendszer.

Milyen nehézségei lehetnek egy társasházra épült napelem telepítésének?

Ahhoz, hogy egy ilyen beruházásra sor kerüljön, minden lakónak hozzá kell járulnia a társasház napelemes rendszeréhez. Ezt az épület tetőszerkezetére építik fel, így mindenkit érint az átalakítás. Probléma lehet továbbá, hogy egy-egy lakás túl sok napelempanel beépítését kívánja a fogyasztás kiváltása miatt. Ezáltal nem jut mindenkinek megfelelő méretű hely a tetőszerkezeten.

Milyen megoldásai lehetnek egy társasházra épített napelem telepítésének?

A régi típusú társasházaknál a megoldás, ha minden lakó rábólint a kialakításra kerülő napelemre, amely a közös helyiségek energiaszükségletét biztosítja. Ilyen lehet a lépcsőház, folyosó és tároló világítása, illetve a lift és a telefon üzemeltetése.

A modern ingatlanok esetében könnyebb a helyzet, hiszen ezek újabb elektromos rendszerrel rendelkeznek, ezáltal egyszerűbben telepíthető a társasházra a napelemes rendszer. Itt nem szükséges mindenkinek hozzájárulnia a fejlesztéshez, azonban engedélyt mindenképpen adniuk kell.

Napelem ára társasházra

A társasházra épült napelemes rendszernek akár több millió forintos ára is lehet, ám ez viszonylag rövid időn belül megtérülhet. Ha több lakó igényli a fejlesztést, akkor pedig a napelem ára társasházakra sokkal kedvezőbb lehet, mint egy családi ház esetében. Árajánlatot ma már több helyen is kérhetünk, hiszen az internet segítségével kész költségvetést is kidolgoznak a részünkre.

Összegezve:

A társasházakra épült napelem tehát megtérül, hiszen, ha több lakó is beleegyezik a fejlesztésbe, akkor a nagyobb költség többfelé oszlik. Az ilyen ingatlanban élők már többször rájöhettek, hogy anyagilag sokkal jobban megéri itt lakniuk, hiszen bármilyen nagyobb beruházás történik, azt mindig közösen fedezik. Egy napelemes rendszer ára pedig bár borsos lehet, rövidebb idő alatt térülhet meg, mint egy családi ház esetében.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top