Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > TAVASZUNK A KERTBEN: CSOBOGÓ VAGY KERTI TÓ?

TAVASZUNK A KERTBEN: CSOBOGÓ VAGY KERTI TÓ?

Ilyenkor tavasszal, amikor újra jobb kint lenni a kertben, mint bent a házban, sokszor azt érezzük, valami megújulásra vágyunk. Olyanra, ami még nem volt, valamire, ami feldobja kicsit a kertet, ami új inspirációt ad nekünk is. Kicsit a miénk, ránk jellemző.

Persze az sem elkerülhető, hogy ilyenkor utánanézzünk annak, hogy mit is ajánlanak a hozzáértők, és az is fontos lehet, hogy mi a trend. Nem utolsó sorban azért, mert még az is lehet, hogy valamibe beleszeretünk, és ha meg is valósítjuk – az igazi öröm.

Nagyon hangulatos lehet, és igazán egyedi, ha arra szánjuk el magunkat, hogy kertünkben tavat építsünk, vagy esetleg egy kis csobogót. A víz az egyik legcsodálatosabb elem ugyanis. Látványa és hangja érzelmeket vált ki belőlünk, megnyugszunk, ellazulunk, jobb lesz a kedvünk.

Az első kérdés persze rögtön az, hogy mikor melyik legyen? Tó vagy csobogó? Nézzünk – a teljesség igénye nélkül – néhány átgondolandó szempontot, hozzátéve azt, hogy most nem egy gyakorlati útmutató következik ezek építéséről. Sokkal inkább egy olyan lista, amit érdemes elővenni, amikor ez a téma kerül napirendre a családban.

  1. szempont: A költségvetés

Nyilvánvalóan meghatározza jövőbeli terveinket az, hogy mennyi keretünk van egy kerti csobogó vagy tó megvalósítására. Egy tó megvalósításához például kell beton, tófólia és geotextil – egy csobogóhoz elég az utolsó kettő. Kellenek növények, kell vízforgató szivattyú, ha csobogóról, vagy keringető szivattyú, ha tavacskáról van szó – egy tóba esetleg állatok is. Utóbbiaknál figyelni kell arra is, hogy túl sok egyeddel nem hozhatunk létre kis mikrofaunát, csak azért, mert sok halacskát akarunk a tavunkba. Mindig legyünk figyelemmel arra, hogy egy köbméter vízbe hány hal tartását ajánlják a szakemberek.

  1. szempont: A megvalósítás

Tegyük fel magunknak őszintén a kérdést: meg tudjuk csinálni, ami elterveztünk? Nyilván az a leghatékonyabb, ha igen, de például egy kerti tónál a betonozási munkálatokhoz lehet, hogy jobb, ha szakember segítségét kérjük. Persze, ha elég bátrak vagyunk, belevághatunk, de mindenképpen tájékozódjunk erről a műveletről – ez ma már sokkal egyszerűbb, mint mondjuk akár harminc éve, köszönhetően az internet végtelen lehetőségeinek. Abban az esetben azonban, ha nem vagyunk biztosak ezermesteri képességeinkben, inkább kezdjük kicsiben. Mondjuk egy fahordóból alakítsunk ki egy kis dézsatavat, egy forgatóval, néhány növénnyel, esetleg egy-két hallal. Aztán ha rákaptunk az ízére, tovább léphetünk.

Forrás: pixabay.com
  1. szempont: Balesetveszély

Bizony, erre is ügyelni kell. Ha kicsi gyerek van a háznál, esetleg kis vagy közepes méretű háziállat, akkor érdemes azon elgondolkozni, hogy feltétlenül kell-e a tó, hiszen sokkal veszélyesebb. Hiába sekély ugyanis egy 60 cm-es mélységű tavacska vize, sajnos, amint az a statisztikákból is kiderül, a balesetekhez éppen elegendő. Nem érdemes tehát kockáztatni, ha erről van szó, illetve inkább válasszuk ebben az esetben a csobogót, mint megoldást.

  1. szempont: Aztán jönnek a szúnyogok

Egy kerti tó csodálatos kiegészítő, de érdemes elgondolkoznunk a fenti aspektuson is. Ha van ugyanis egy nagyobb kiterjedésű vízfelületünk a kertben, akkor bizony jönnek ezek a nem várt látogatók, és szaporodnak. Szerencsére sokféle módszerrel védekezhetünk: egyfelől telepíthetünk olyan halakat a tóba, amelyek szúnyoglárvákkal is táplálkoznak, másfelől levegőztető szűrő telepítésével is sikerrel felvehetjük a harcot ellenük. És akkor még nem is beszéltünk a szúnyogűző növényekről: ilyen a citromfű, a levendula, a menta is.

Nem utolsó sorban ezek a növények még nekünk is jól jöhetnek, ha mondjuk nyári koktélokban gondolkodunk. Egy csobogó vagy tó mellett…

Forrás: pixabay.com

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top