Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > Téli felkészülés a kertben

Téli felkészülés a kertben

Az őszi időszakban sok tennivaló akad a kertben, amely segítheti a következő évi munkánk hatékonyságát. Vannak növények, amelyeket ilyenkor kell metszeni, kiásni a hagymáit és eltenni télre, de a lombokat sem árt összegyűjteni a fagyos napok előtt. Az avarban számos kártevő megbújhat, amelyeket, ha nem távolítunk el, tavasszal újult erővel fertőzhetik az éledező kertünket.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan készítsük fel a kertet a téli hónapokra.

Kártevők kiirtása

Kórokozók mindig is lesznek az udvarunkban. Hiába próbáljuk megelőzni a megjelenésüket, egy-egy újabb úgyis feltűnik a környéken. Ezáltal a cél az, hogy minél kevesebbet hagyjunk meg a téli időszakra, amelyek esetlegesen átvészelnék a hideg időjárást. Ennek hatására tavasszal sokkal kevesebb problémát okozhatnak a frissen elültetett vagy kibújt növények számára. Éppen ezért nem szabad márciusra hagyni a kertünk felásását sem. Amennyiben októberben megtesszük, jobb talajszerkezetet kapunk, hiszen a benne lévő víz megfagy, a rögök pedig kitágulnak. Ráadásul a földben elbújó cserebogarak is elpusztulnak.

A növények tövének takarása

Ahhoz, hogy a növények könnyebben átvészeljék a telet, érdemes a tövüket betakarni. Az örökzöldekről se távolítsuk el nagyon a havat, hiszen ez megvédi őket a hosszantartó hidegtől. A takarás történhet földdel vagy akár komposzttal is.

Gyökérkefe használata

Az öreg fák kérgeiben sok kártevő átvészelheti a telet. Amennyiben egy gyökérkefét alkalmazva átdörzsöljük azt, a rovarokat is eltávolíthatjuk, amelyek a hideg idő miatt azonnal megfagynak. A növények alól érdemes összeszedni a lombokat, ugyanis itt is sok kártevő próbálhatja meg túlélni a nagy mínuszokat. Érdemes összeszedni továbbá a fán maradt vagy éppen lehulló és elrohadt gyümölcsöket és terméseket, hiszen ezekben is számos fertőzés megbújhat.

Lombseprű, mint kiegészítő

A földön heverő lombokban korokozó gombák telelhetnek át, éppen ezért érdemes minél előbb megszabadítani a talajt a falevelektől. Ehhez használhatunk lombseprűt, amelynek segítségével sokkal gyorsabb és könnyebb lesz az őszi munka.

Lombseprű árak

Az interneten számos webshop kínál különböző fajtájú kiegészítőt. A lombseprűk ára nagyon eltérő lehet, hiszen ezekből van fa- és fémnyelű változat, kisebb és nagyobb fejű, de még XXL-es műanyag gyártmány is. A széles választékból azonban könnyen kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő darabot.

Összegezve:

Az őszi időszakban tehát rengeteg munka van a kertben, ha azt szeretnénk, hogy tavasszal minden könnyedén újraéledhessen. Ilyenkor szükséges metszeni, avart és lombot összeszedni, illetve meg kell szabadítani a növényeket a különböző kártevőktől is. A munkálatokhoz segítségünkre lehet számos kiegészítő, mint a gyökérkefe, vagy éppen egy lombseprű. A lombseprűk árai az interneten nagyon eltérőek lehetnek, hiszen többféle méretben és anyagból készülnek szerszámok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top