Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Szőlő > Egy csésze forró italt?

Egy csésze forró italt?

Bár ezen a télen sajnos elmaradtak a karácsonyi vásárok a mindig kötelező forralt borral és karácsonyi punccsal, a forró italok divatja azért nem megy ki a divatból – legalábbis erősen reméljük.

De vajon honnan jönnek ezek a testet-lelket melegítő finomságok?

Forralt bor (Forrás: pixabay.com)

A forralt bor maga, mint minden meleg italok alfája és omegája az ókori Rómából ered, hogy aztán évszázadok alatt se tűnjön el a történelem viharaiban. Persze a régi rómaiak még sokkal többféle fűszerrel ízesítették ezt az italt – rájöttek ugyanis, hogy a kevésbé jó minőségű, néha kifejezetten romlott bort is el lehet adni, ha megmelegítik és fűszerekkel, valamint mézzel veszik el nem túl bizalomgerjesztő ízt. Sokkal többféle fűszert használtak tehát, mint ma mi, még akár borsot, vagy babérlevelet is dobtak a borba, amit ma már kicsit nehéz elképzelnünk, illetve nem is nagyon akarjuk tudni, milyen lehetett. Mézzel édesítették, nem cukorral, hiszen ekkoriban az édesítőszer a méz volt.

Ma már akár előre elkészített fűszerkeveréket is választhatunk, vagy saját szánk íze szerint ízesíthetjük, de alapszabály az, hogy a nevével szöges ellentétben NEM szabad forralni, hacsak nem akarunk valami túlfőtt, túl édes szörnyűséget kapni. Igenis kell, hogy maradjon benne alkohol, és természetesen vörösborból kell, hogy készüljön.

Aztán persze ott van a puncs, amivel eggyel bonyolítjuk a forró italok sorát. Az angol eredetű ital alapját pár évszázaddal ezelőtt, a kalózok esetében még a rum adta, melyet aztán tovább gazdagítottak citrusfélékkel és fűszerekkel – így téve némileg elviselhetőbbé a tengeri utazások hosszadalmas hónapjait. Aztán persze a puncs is tovább alakult és alakul napjainkban is, ma már akár többféle alkohol és gyümölcs is kerülhet bele – és persze adhatunk puncsot gyerekzsúron is, ha kihagyjuk belőle az alkoholt. Télen mindenesetre, ha forrón isszuk, a rum alap gondoskodni fog a hatásról.

Ugyanígy járunk, ha eggnogg-ot választunk egy karácsonyi este fénypontjának. Az Újvilágban hódító útjára induló ital visszakerült ugyan Európába is, de mégis elsősorban az angol nyelvterületekhez kötődik. A hízelgően selymes és édes itóka, melynek alapja tej és tojás, itatja magát, így kivételesen hatékonyan gondoskodik arról, hogy a lehetőség szerint el is felejtsük könnyelműen, hogy bizony rum alapú meleg italt kortyolunk. Ennek pedig lehetnek következményei…

Forró csoki (Forrás: pixabay.com)

És végül ne legyünk igazságtalanok, léteznek forró italok alkohol nélkül is. Ilyen például egy kivételesen finom forró csokoládé, amely méltó megkoronázása lehet egy zimankós téli szánkózásnak mondjuk, és gond nélkül fogyaszthatják a kisebbek is. Ha a történetét vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy bizony már ez a finomság is több évszázada ismert Európában. II. Károly angol király például már biztosan fogyasztotta ezt a különlegességet, és ne feledkezzünk el Casanováról sem, aki egyenesen elixírnek tartotta. Márpedig, ha valaki, akkor ő igazán tudhatott erről valamit…

Persze, a forró italokkal való kísérletezgetés sosem múlik el, ahogy ezt tapasztalhatjuk is, hiszen egyre több, és egyre érdekesebb ötlet is születik ebben a témában. Új divat például a téli forralt koktélok világába való betekintés, amelynek azért van néhány szabálya. Ezeket érdemes megfogadni, mielőtt belekezdünk a sorozatgyártásba.

Ilyen például az, hogy az italunk ne legyen túl forró, vigyázzunk azzal, hogy ne rakjunk bele túl sok alkoholt, és érdemes azt is kikísérletezni, hogy például a citrom, mint hozzávaló a meleg hatására intenzívebb ízű lesz.

Előttünk van tehát még a január és a február, és talán némi igazi tél is, hóval, faggyal és jégvirággal az ablakokon. Nézzünk körül, hátha megtaláljuk a kedvenccé váló meleg italunkat ebben a zimankós időben is!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top