Ön itt van
Kezdőlap > Ingatlanpiac > Tényleg elszálltak az ingatlanárak a városokban?

Tényleg elszálltak az ingatlanárak a városokban?

Több vidéki nagyvárosban is elszálltak az ingatlanárak, állítják a vásárlók. Azt már megszokhattuk, hogy egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező lakás vagy ház Budapesten akár kétszer vagy háromszor annyiba is kerülhet, mint egy kisebb településen. Minél rosszabb a közlekedés, és minél messzebb van az adott falu vagy város egy nagyobb megyeszékhelytől, annál drágább az ott megvásárolható ingatlan. De, hogy tényleg elszálltak az ingatlanárak a városokban? Ebből a cikkből kiderül.

Az újépítésű házak esetében a négyzetméterenkénti árak a megyei jogú városokban pár év alatt hatalmasat emelkedtek. A statisztika szerint 2018 és 2019 között 25 százalékkal lettek drágábbak ezek a lakások. Az ár folyamatosan növekszik, így aki ingatlan vásárolna, nem érdemes sokat várnia.

Melyik a legdrágább vidéki város?

Az, hogy hol kell a legtöbbet fizetni egy lakásért vagy házért, sok mindentől függ. Hiába találunk több tízmilliós ingatlant Tatabányán, ha nem keresünk neki ugyanolyan paraméterekkel rendelkező házat mondjuk Debrencenben. Fontos, hogy ha összehasonlítjuk az árakat, akkor ezt is figyelembe vegyük. A legdrágább vidéki városban a házak díjai Budapest peremterületeinek ingatlanáraival vetekszenek. Debrecen és Székesfehérvár a kettő legdrágább, ami az új lakások négyzetméterárait illeti. Átlag felett van továbbá Kecskemét, Szolnok, Szeged, Veszprém, de még Pécs is. A legdrágább ingatlan Debrecenben található, az egyetem Towerben. Itt egy-két éve 1,2 millió Forintért vehettünk egy négyzetmétert. Ez közel hatszor annyi, mint egy miskolci lakás esetében.

Hol találhatóak a legolcsóbb ingatlanok?

A kaposvári ingatlanok árai országos viszonylatban továbbra is kedvezőnek számítanak. A legalacsonyabb négyzetméterárak ugyanis Somogy megyében vannak, hiszen itt már 15 ezer Forintos négyzetméteráron is találhatunk magunknak lakhatást. Ennél egy kicsit drágábban juthatunk házhoz Békés és Tolna megyében. Lakások tekintetében persze egy fokkal már többet kell kiadnunk még Kaposváron is, de egyelőre még mindig kedvezően vásárolhatunk ingatlan ebben a régióban.

A Dél-Dunántúlon rengeteg törpefalu található, amik miatt az átlagárak jóval alacsonyabbak lesznek. Ez azonban senkit se tévesszen meg, hiszen például összevetve Barcs városát és a Balaton környékét, már hatalmas a szakadék az árak között. Mind a két régió Somogy megyében található, így nem feltétlenül mondható el, hogy az egész megyében 15 ezer Forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk.

Elszálltak volna az ingatlanárak a vidéki városokban?

Egy házvásárlás mindig is nagy költség volt egy család életében. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő lakást, sokat kell keresgélnünk. Tény, hogy egy kisebb községben sokkal olcsóbban juthatunk ingatlanhoz, mint egy nagyobb városban, de ez még Budapest és környékén is így van. Minél messzebb található a belvárostól a lakás, annál olcsóbban vásárolhatjuk meg. Nincs ez másként a vidéki városokban sem. Egy nagyobb megyeszékhely környékén sokkal magasabbak az árak, mint tőle 20-30 kilométerre. Az összegek évről-évre emelkednek és néhol irracionálisan drágán árulnak egy-egy ingatlant. De ez sem mindenhol van így, úgyhogy mindenképpen fektessünk elég időt a megfelelő lakás kiválasztására.

Összegezve:

Az biztos, hogy összességében folyamatosan emelkednek az ingatlanárak mind Budapesten, mind a vidéki városokban. A bérek emelkedésével a lakásárak is növekvő tendenciát mutatnak. A legdrágább régiók között Debrecen és Székesfehérvár található, míg legolcsóbban Somogy megyében juthatunk ingatlanhoz. Azonban elmondható az is, hogy egy kisebb város és egy megyeszékhely között is hatalmasok a különbségek. Érdemes tehát jól körbenézni, ha házvásárlásra adjuk a fejünket.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top