Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Belsőépítészet > Természetes fény a lakásban: bontás nélküli tippek a világosabb élettérhez

Természetes fény a lakásban: bontás nélküli tippek a világosabb élettérhez

A természetes fény rengeteg energiát megspórol az ingatlan tulajdonos számára, hiszen világosban kevesebb energiát fogyasztunk, valamint a nap az egészségünkre is jótékonyan hat. Mit tehetünk azért, hogy világosabb legyen a lakás?

Valójában a négy évszakból három sötétséggel jár, ezért is fontos kérdés a természetes fény a lakásban. A természetes napfény elsősorban a jó tájoláson és a nyílászárókon múlik. Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy a négy fal között is élvezhesse a nap gyógyító energiáit, ezért összegyűjtöttünk néhány trükköt, amitől világosabbá változtatható a lakás.

Sok múlik a bútorokon, a lakberendezésen

A természetes fény a lakásban az ablakokon érkezik be otthonunkba és a falakra vetül. A helyiségekben a fény útját állhatják, vagy befolyásolhatják a bútorok. Sötét lakásban világos bútorok használata a legszerencsésebb, ám meglévő bútoraink is könnyedén átfesthetők, vagy lefóliázhatók. Csodálatos márvány, vagy faerezetű, valamint számos más mintájú öntapadó matricák várják a boltok polcain, hogy valaki feldobja velük a szobáját. De vigyázat! Bármilyen szépek is a matricák, ne térjünk el az elsődleges céltól: a dilemmát jelentő variációk közül csakis a világosabbat válasszuk!

A falakról visszaverődő természetes fény

A következő, amivel a fény találkozik, a helyiség falai. Nagy divat most a falak élénk színűre festése és a helyiségenkénti más színek használata. A cél azonban az, hogy teret adjunk a természetes fénynek. Szinte biztos, hogy most nem dőlhetünk be a kedvenc színünknek, hiszen az élénk színek valamelyest sötétítenek. A falaknak olyan színűnek kell lenniük, ami visszaveri és nem elnyeli a fényt. A fehér, a tört fehér, a krémszín, a vanília és a sárga különböző árnyalatai mind olyan színek, amik világosabbá teszik a teret.

Persze az élénk színek elől se zárkózz el! A kevésbé sötét helyiségekben bátran használhatóak a színek, de az is nagy változást hozhat, ha például az ajtók, vagy az ablakkeret kap más színt.

A függönyök és a szőnyegek is sötétíthetnek a helyiségeken

A lakástextil elsősorban a hőszigetelés eszköze. A függöny és a szőnyeg azonban akkor is teszi a dolgát, ha világos színű. A rosszul megválasztott szőnyeg és függöny is nagyon sokat tud sötétíteni a helyiségen! A sötétítőből válasszuk a fényáteresztő verziót, vagy gondolkozzunk olyan alternatívákban, mint a világos színű szalagfüggöny, vagy roló.

Duplázzuk meg a négyzetmétereket!

Ha nem áll módunkban üvegre, vagy üvegtéglára cserélni egy-két közfalat, esetleg üvegajtóra cserélni a nyílászárót, használjuk a tükör nyújtotta előnyöket! Már egy tükrös ruhásszekrény is kellő változást hozhat, hiszen a tükör nem csak a természetes fény beáramlását duplázza meg optikailag, hanem a helyiség méretét is. Az épület műszaki felmérés segít tisztázni a tájolást, a helyiségek kapcsolatát és alapterületeiket is.

Tudta Ön, hogy a budapesti Rákóczi-híd éjszakai megvilágítása eredetileg tükör segítségével történt? Közel húsz éven át szolgálták a tükrözött reflektorfények a hídon közlekedő forgalmat, ám 2014-ben a tükrös megoldást korszerűbb és energia gazdaságosabb LED lámpákra cserélték.

A világosabb lakást a növények is jobban kedvelik! Szerezzen be néhány szobanövényt is a lakásba, hogy fokozza az újdonság varázsát és saját szemével láthassa a természetes fény jótékony hatását!

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top