Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Ingatlanközvetítés > Tetszhalott az ingatlanpiac, vagy temethetjük rögtön?

Tetszhalott az ingatlanpiac, vagy temethetjük rögtön?

Az utóbbi néhány évben úgy száguldott az ingatlanpiac, mint a gyorsvonat.

A kollektív tudatba becsípődött,  „Költözni kell! Albérletből panelba, panelból kertesbe, kertesből nagyobba, nagyobból városba, városból vidékre, vidékről városba. Kamatok lent, kilátások fent. Kapaszkodni kellett, ha nem akartunk lemaradni. Főleg a hiteleseknek. Sokszor még a lépcsőház ajtajáig sem jutottak el, mire a készpénzes befektető már az eladó kezét rázta, miután 3 másik kápésra rálicitált 500 ezret. Nem baj, lesz másik. És lett. 3 hét múlva, 1 millióval drágábban.

CSOK a gyerekeseknek, áfakedvezmény az újépítésű után. Úgy tűnt, mintha a lakosság egynegyede gyerekprojektekbe, egynegyede pedig házépítésbe kezdene. A maradék 50 % ingatlanosnak állt, és összehozta őket. Megvették, alaprajzról, még az első kapavágás előtt. Sokan várták, mikor durran ki a lufi. Sokan meg csak azt szajkózták: „Megyen az még felfelé.”

 

 

Aztán 2019 második felétől mintha lassítani kezdett volna a vonat. A befektető panaszkodott: „Nem jön ki a matek.” Az áfakedvezmény végnapjait járta, a babaváró még próbálta menteni, ami menthető, és jött minden „kuporgató” álma a szuperállampapír. Ki tudja, mi lett volna, ha. Amikor egy ártatlannak tűnő denevérpörkölt átrendezni látszik nemcsak az ingatlan piacot, de az egész világot.

 

MI LESZ MOST AZ INGATLANPIACCAL?

Ki vesz MOST ingatlant és miért?
Ki NEM vesz MOST ingatlant és miért?
Mit tehet MOST egy eladó?
Gerjesztheti a karantén MAJD az ingatlanpiacot?

 

A JÓ HÍREKKEL KEZDEM!

 • MOST is vannak, akiknek halaszthatatlan élethelyzet miatt vásárolniuk kell. Muszáj!
 • Az ingatlan-turisták nem zaklatnak. Legkisebb gondjuk a nézelődés, éppen a METRÓ-ban állnak sorban csirkemellért.
 • MOST van időnk a jó eladási stratégiát kidolgozni, vagy ha már hirdetünk, akkor újratervezni.
 • Az érdeklődök látszólag eltűntek, pedig MOST nézegetik csak igazán ráérő idejükben, hogy mit is vegyenek. Ha nem is MOST azonnal, de amikor újra kisüt a nap.

A ROSSZ HÍR!

Vannak… lézengenek… előfordulhatnak vevők, de nincsenek sokan.

A legtöbben kivárnak, a kínálat pedig eközben egyre bővül. (Te mama, ha már úgy is ráérünk, hirdessük meg a házat!)

A turizmus hirtelen leállasa miatt a rövid távú kiadásra, Airbnb-re szakosodott tulajdonosok próbálják menteni, ami menthető, ezért a hosszabb távú kiadásba menekülnek. Az albérletpiacon túlkínálat jelentkezik, csökkenő bérleti díjak melIett.

Azok a szerencsésebb albérletezők, akik nem veszítik el a munkahelyüket, egy kis könnyebbségre számíthatnak. A többletpénzből vesznek – ha kapnak – néhány túlárazott maszkot, gumikesztyűt és a minikonyha minihűtőjébe még egy pár mirelitpizzát.  Fegyelmezetten eljárnak dolgozni, és várják a szebb jövőt. A kicsit könnyebben megfizethető bérletben nem az azonnali tulajdonszerzés a fő problémájuk. Továbbra is szeretnének saját ingatlant, de nem MOST.

Az az albérletező, aki elveszíti a munkahelyét, ha teheti, hazamegy a szülőkhöz vidékre. Eszi a házi kosztot, és azon dilemmázgat, mi jelent nagyobb biztonságot: ha kinéz a 9. emeletről és a McDonald’s-ot látja, vagy a szülői ház ablakán át 34 kapirgáló csirkét. Ők is nagyon szeretnének saját ingatlant, de MOST biztos nem futja rá.

Azok a munkájukat elvesztő bérlők, akik sem vidékre, sem a nagyvárosba nem tudnak hazamenni, és most még külföldre sem menekülhetnek, azokat segítse meg a Jóisten, mert velük nem tudni, mi lesz. Az biztos,  bármennyire szeretnének saját ingatlant, egyelőre csak távolodnak tőle.

„A legnagyobb döfést az jelentené, ha az utóbbi években befektetésre vásárolt  ingatlanokat hirtelen tömegesen „öntenék vissza” a piacra. Mert nem tudják kiadni, ezért nemhogy profitot, de veszteséget termelnek, vagy egy nagymértékű ingatlanár-csökkenés miatti félelem miatt. Ha ez megtörténne, az önmagában elindíthatná az árak gyors lejtmenetét. Bízzunk benne, vírus ide vagy oda,  még mindig az ingatlan a legjobb befektetés.”

És kik azok, akik MOST szintén nem veszik meg az ingatlanját?

A tádzsik, svájci, orosz, izraeli, és ujgur befektetők. MOST mindenkinek megvan otthon a maga baja.

 

AKKOR KI VÁSÁROL MOST? AKIK:

 • még a korona-frász előtt jó áron értékesítettek, lóg ki a kápé a zsebükből, és lakniuk kell valahol.
 • összemelóztak külhonban egy hazai ingatlanra valót, úgy döntöttek, ha már baj meg  karantén, akkor az inkább OTTHON legyen. És MOST az sem fontos, hogy kolbászból legyen a kerítés.
 • már olyan régóta keresnek, hogy úgy vannak vele, legyen bármi, de MOST már legyen.
 • annyira „el vannak válva”, hogy muszáj azonnal szétköltözniük, különben vér fog folyni.
 • annyira szeretik egymást, hogy össze kell költözniük, mert ha nem, abba belehalnak.
 • még a saját családjuktól is félnek, csak egy külön karanténban bíznak.
 • MOST találtak, örököltek, nyertek vagy loptak kisebb vagy nagyobb összeget.
 • 3 nap alatt megkeresték egy budai villa árát kézfertőtlenítő, maszk és gumikesztyű árusításával.
 • sokakat a nagy összezártság ébreszt rá, kivel is élnek együtt egyáltalán…. és elgondolkodnak rajta, vajon miért. Kinőttük, kell még egy budi, kicsi a konyha, kell a spájz, a fagyasztóláda, a kert meg jó nagy gyümölcsfák. És kutya is kell, jó vad, hogy védje majd a termést.
 • Az alkalmi vételre vadászók, kápéval, azonnal. Alkunál jobb, ha le tetszik ülni.
 • És a „Géza! Vírus ide, vírus oda, én nem bírok ki még egy napot az anyáddal!”

VÁRHATÓ A KÖZELJÖVŐBEN POZITÍV VÁLTOZÁS?

Attól függ, milyen gyorsan megy ez a mocsok, és mit hagy maga után.

Az állam el van és el lesz foglalva a válság gazdasági következményeinek enyhítésével, nem gondolnám, hogy jut majd ebből bármiféle, az ingatlanpiacot pozitívan befolyásoló kedvezményre, támogatásra, de örülnék, ha tévednék.

A legeslegújabb CSOK-ra biztos várni kell még, amivel majd az anyósra is felvehető lesz 10 milla, nem hitel, hanem vissza nem térítendő támogatás ! Csak igazolni kell, hogy együtt élünk.

Biztos lenne, aki megvenné, de mi van, ha már nem lesz elég 20-30 százalék önerő? És az amúgy nagyon kedves értékbecslők is összébb húzhatják a szemöldöküket. A bank nem optimista, a bank számol, előre számol, jól számol, sőt túl jól számol.

Amikor majd ki-Egyenesedik a helyzet, újra a régi medrükben folynak a dolgok, de az elmúlt évek rohama nem valószínű, hogy visszatér.

MIT TEHET AZ, AKI MOST SZERETNE ELADNI?

Ha tényleg komolyan, isten bizony szeretne eladni, akkor a hirdetgetés már nem elég! Nem lehet csak úgy zsigerből csinálni. Profin kell, jobban, mint az átlag.

 

 

Az egyik legfontosabb dolog a jó árazás. Nem garancia, de komoly esélyt és előnyt jelent.

Fotó és alaprajz nélkül, rossz fotókkal, szemceruzával kockás füzetbe rajzolt alaprajzzal; csak fotelt, ablakot, fűtéscsövet, kiskutyát, nagymamát ábrázoló képekkel, hiányos, túl hype-olt szöveggel nem sok esélyünk van.

Ismerjük meg a terméket! Lehet, hogy 29 éve benne él, de ismeri annyira, hogy minden kérdésre választ tudjon adni, ami a vevőket érdekelheti?  Mondjuk ez lehetetlen küldetés, de azért törekedni kell rá.

Tudja, mi fűt, mi hűt, mi szigetel, ki újított, mit újított és miért? Ráépíthető, bővíthető, tégla, beton, vályog, esetleg mindegyik vegyesen? Horgany, réz? Mi horgany, mi réz, ha a villany alumínium?

A mi fűt kérdésre ha a válasz ez: „Hát, egy ilyen izé, na… monddmá’… ilyen gáz, fehér… mittudomén micsoda. Ott van a pincében, mennyen, oszt mutatkozzanak be egymásnak! MICSODA EMBEREK VANNAK!”  Nos, ez nem túl bizalomépítő…

ÉS AMIKET JÓ, HA ÁTGONDOLUNK:

Ki a célcsoportunk? Lehet, hogy tegnap még más volt.

Hol hirdessünk?  Szóljak a házmesternek, plakátozzak, nagyportálok, kisportálok, vagy elég, ha hétpercenként megosztom a Facebookon?

Mit mondjak, ha hívnak, mi van, ha nem hívnak, kinek mutassam, kinek ne, mikor engedjek, kinek, és mennyit? Hogy veszem észre, ki az, aki csak az időmet rabolja, és ki az, akivel érdemes egy kávé mellett átbeszélni, miért is jó, sőt csak ez a jó vétel?

Foglaló-e vagy előleg, sajtcetlire írjuk, vagy szigorúan ügyvéd előtt?  Esetleg létezik még az adott szó?

Milyen ütemezésre van szükségem, mennyi idő alatt  szeretnék vagy tudok elköltözni? ( A kettő nem mindig egyezik.)

A vevő fizeti az ügyvédet. Nekem csak aláírni kell???

Akarok, tudok, szeretnék-e MOST foglalkozni az értékesítés teljes folyamatával, vagy kiszervezem inkább? Kit bízzak meg, bízzak-e meg valakit, sokan legyenek, kicsi vagy nagy iroda legyen, férfi vagy nő, öltönyös vagy inkább laza?

 

ÖSSZEFOGLALVA

Az ingatlanpiac szárnyalásának (is) vége. Azt mindenki tudja, hogy nem tudja, mi lesz.

Vannak optimistább és pesszimistább vélemények. Egyelőre nem látni olyan folyamatokat, amelyek majd nagyban gerjeszthetnék a keresletet.  Az egyik, amit megtanított ez a koronakórság az az, hogy átlagemberként most nem sok beleszólásunk van a folyamatokba. Amit tehetünk, hogy türelmesen várunk, és alkalmazkodunk. De!

Már most készülnünk kell az újra indulásra.  Nincs világvége, ezután is fogyasztunk, vásárolunk, szolgáltatásokat veszünk igénybe, de a szelekció már elkezdődött, minden területen. Aki nem képes kitűnni termékével, szolgáltatásával, munkájával, tudásával, az bajban lesz.  A túlkínált  piacon  is csak az az eladó ingatlan indul eséllyel, amit nem csak meghirdetnek, de kelendővé is tesznek, amit nem csak el akarnak pattintani gyorsan, „okosba”, hanem azt is tudják, mit, mikor és hogyan kell tenniük érte. .A tucat bajban lesz, illetve már bajban van, csak lehet, hogy még nem látja.

 

Ne féljünk!  Vigyázzunk az egészségünkre és egymáséra is!

Mindennek találjuk meg a jó oldalát, és azt a helyet, ahol még van fertőtlenítő.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top