Ön itt van
Kezdőlap > Ingatlanjog > Nyilvántartás > Tulajdoni lap – minden, amit tudnod kell róla

Tulajdoni lap – minden, amit tudnod kell róla

Kisokos ingatlanügyletekhez 1. rész

 

Egy ingatlan eladásánál vagy vételénél hamar szembesülünk azzal, hogy nem is egy hivatalos okirat, papír, igazolás, szerződés kell, hogy a birtokunkban legyen a korrekt ügymenethez.

Ilyen elengedhetetlenül szükséges okirat például a tulajdoni lap, melynek tartalmával, lényegével kapcsolatban sokféle információ terjed, és nem mind helytálló.

A magyarországi ingatlannyilvántartás településenként tartalmazza az ingatlanok adatait, jogokat, tulajdonosok nevét és adatait, tényeket. Az ingatlannyilvántartásban lévő tulajdoni lapok lekérésével férhetünk hozzá ezekhez az információkhoz.

Nézzük meg, hogy mik azok, amelyeket mindenképpen tudnunk kell, ha a tulajdoni lapról van szó!

  1. A tulajdoni lap tartalma

Nagyon lényeges, hogy minden személyes adatot, minden jogot, minden egyéb, műszaki adatot hitelesen fel kell vezetni a tulajdoni lapra. Ennek úgy kell megtörténnie, hogy az adatok ellenőrzött formában kerüljenek fel rá. A személyes adatok, a különböző jogok (például tulajdoni jog, haszonélvezeti jog, jelzálogjog, végrehajtási jog) csak és kizárólag jogvégzett szakember hitelesítése mellett kerülhetnek fel a lapra. Ugyanezen logika értelmében az ingatlanra vonatkozó műszaki adatok, úgymint alaprajz, azonosító szám hitelességéért az ezen a területen dolgozó szakember felelős. Így a tulajdoni lap tartalma mindenkor az akkor aktuális helyzetet rögzíti, és az adekvát adatokat tartalmazza.

A tulajdoni lap így három fő részre tagolódik:

  • Az ingatlan pontos adatai (cím, helyrajzi szám, fekvés stb.) – I. rész
  • A tulajdonos(ok) adatai és a tulajdoni hányad – II. rész
  • Az ingatlanhoz kapcsolódó jogok és tények – III. rész
  1. A tulajdoni lap beszerzése

Ha már vettünk részt ingatlan ügyletben, vélhetően találkoztunk azzal a feladattal, hogy szerezzük be a tulajdoni lapot. Erre már többféle megoldás is kínálkozik: bemehetünk személyesen a földhivatalba és papíralapon igényelhetjük ott, de kérhetjük már online formában is, elektronikus ügyintézés keretein belül. Ezt már otthonunk kényelméből is megtehetjük, 1000 Forint megfizetése mellett, és kérhetünk hiteles vagy nem hiteles másolatot is a tulajdoni lapból. Itt gyorsan meg is jegyezzük, hogy ha nem hiteles másolatra van szükségünk, azt kétszer egy évben természetes személy ingyen is kérheti. A harmadik lekérdezés kerül már 1000 Forintba.

FONTOS, hogy a nem hiteles másolat nem bír tanúsító erővel! Ez azt jelenti, hogy nem használható fel hivatalos célra, kizárólag tájékoztatásul szolgál.

Mindezt lefordítva a lényeg az, hogy hivatalos ügyintézéshez mindenképpen fizetnünk kell a tulajdoni lapért, hiszen ezekben a tranzakciókban hiteles másolat az elvárt. A hiteles másolatok is díjkötelesek, akár e-hiteles tulajdoni lapot kérünk, akár személyesen intézzük az ügyet.

Forrás: godolloihaz.hu
  1. Mikor „teljes” egy tulajdoni lap? És mikor „szemle”?

Annak függvényében, hogy szükségünk van-e egy ingatlanról minden információra, kérhetünk „teljes” tulajdoni lapot is. Az ilyen okirat tartalmaz minden létező és már nem létező, tehát törölt információt is az ingatlanról. Ez különösen fontos lehet akkor, ha az ingatlan múltjáról is szeretnénk hitelt érdemlően tájékozódni. Ha erre nincs szükség, akkor elegendő a „szemle” tulajdoni lap, mely az éppen aktuálisan érvényes bejegyzéseket tartalmazza.

Reméljük, sikerült összegezni a legfontosabb tudnivalókat a tulajdoni lapról! Ha maradt még kérdés, keressen bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Top