Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Design > Új VS felújítás?

Új VS felújítás?

Az ingatlanárak a csúcson, az építőipar szárnyal, az anyag és munkadíjak jelentősen megdrágultak a korábbi évekhez képest. Akik most szeretnének otthont kialakítani -akár újon, akár felújításon törik a fejüket- nehéz helyzetben vannak. A választás nem könnyű a két lehetőség közül.

A felsorolt szempontokkal célom megkönnyíteni a döntést, hiszen mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Végül is nincs „helyes” válasz, a döntés sok tényezőtől, és a körülményektől is függ.

Lássuk pontosan mivel jár egy felújítás, illetve új otthon építése.

Elsődleges szempont az igények pontos megfogalmazása, például: milyen célt fog szolgálni az ingatlan, milyen anyagi keret áll rendelkezésünkre, mennyi időre lesz szükség a kivitelezéskor? (Megjegyzés: A tervezéssel is számoljunk!) Az építőipar felfutása miatt nehéz kivitelezőket találni, illetve jóval előre egyeztetni kell velük. Emellett fontos döntés, hogy generálban végeztetjük el a munkálatokat vagy szakáganként hívjuk ki őket.

FELÚJÍTÁS

  • 1. Jogszabályi változások

Az építési szabályzatok változnak, és valószínű, hogy az eredeti épület felépítése óta újabb követelmények léptek életbe. Lehetséges, hogy alkalmazkodni kell a szigorított előírásoknak. Ez megnövelheti a költségeket, attól függően, hogy mennyire elavult a meglévő épület, és mennyi munka szükséges a jelenlegi építési előírások teljesítéséhez.

  • 2. Költség – hosszú távú és rövid távon

Mennyibe kerül a felújítás hosszú és rövid távon? Megéri-e a felújítani, nem jár-e jóval több költségbe, mint újat építeni? Ugyanis felújítás során, alapos tervezés mellett is felmerülhetnek váratlan, jelentős költséggel járó plusz munkák, illetve előfordulhat, hogy a felújítás teljes átalakítást igényel mind belülről, mind kívülről.

  • 3. Elhelyezkedés

Az épület olyan helyen található, ahol a felújítások valóban megtérülnek a beruházásból? Nem mindegy, hogy az ország, vagy adott város mely részén fogunk bele a beruházásunknak, illetve kiadhatóbbá vagy eladhatóbbá válik-e az ingatlan.

  • 4. Az épület története és szerkezete

Először történik az épület felújítása? Mi az eredeti szerkezet élettartama? Van-e pontos nyilvántartás a korábbi felújításokról? Az épület története sokat elárul arról, hogy mennyi ideig képes fizikai szempontból szolgálni egy adott célra, de fennáll annak a lehetősége is, hogy az épület érzelmi értéket képvisel például egy a közösség számára. Fontos, hogy a végső döntés meghozatalakor vegyünk figyelembe minden tényezőt.

  • 5. Lehetséges veszélyes anyagok

Az azbeszt, egyes festékek és tisztítószerek jelentős hatással lehetnek a felújítás költségeire és előrehaladására, tekintettel a veszélyes anyagok kezelésére vonatkozó előírásokra. Ha egy felújítás közepén hirtelen ilyen anyagokkal találjuk szembe magunkat, késlekedést okozhat és további költségeket vonhat maga után.

ÚJ ÉPÍTÉS

  • 1. A környezeti fenntarthatóság

Új létesítmény tervezése és építése a nulláról lehetővé teszi az energiafogyasztás jobb ellenőrzését. Az építőanyagok, az alaprajzok, valamint az elektromos és vízvezeték-rendszerek mind energiahatékonyságot szem előtt tartva alakíthatók ki, ezáltal hosszú távon csökkentik az energiaköltségeket.

  • 2. Modern technológia

A régebbi épületek gyakran nem képesek megfelelni a modern technológiai igényeknek. Egy új épület létrehozásának egyik előnye, hogy teljesen új rendszer kiépítésére ad lehetőséget (lásd. okos otthon).

  • 3. Több lehetőség

A tervezők és építészek sokkal kevésbé vannak korlátozva. Csak a képzelet szab határt. Nem kell meglévő falakhoz alkalmazkodni.

  • 4. Hatékonyabb elrendezés

Sokkal könnyebb megtervezni egy épületet, figyelembe véve egy meghatározott célt, mint egy már meglévő épületet átalakítani.

  • 5. Kevesebb karbantartás

Az új anyagok, építési technológiákkal az épület hosszú távon kevesebb karbantartást igényel.

 

Andok Zsuzsanna

lakberendező, LOSZ tervező tag

+ 20 772 8166

www.azdesign.hu

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top