Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Védekezz! A szén-monoxid ölhet is!

Védekezz! A szén-monoxid ölhet is!

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, íztelen, nem irritáló gáz, amely a szén vegyületek tökéletlen égése során képződik. Fűtési szezonban ez az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely akár halállal is végződhet. A gáz jelenlétét tünetek jelzik. Kialakulása legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezések miatt következik be. Csak a megfelelő érzékelő képes időben jelezni a jelenlétét, ezzel életet menthet.

A CO mérgezés

A szén-monoxidot gyakran “csendes gyilkos”-ként is említik, mert jelenlétét az érintettek észre sem veszik. Erősen kötődik a vér hemoglobinjához, ezzel akadályozza a vár oxigén szállítását. A közhiedelemmel ellentétben sem a kutya, sem a macska nem tudja kiszagolni.

A mérgezést kiváltó lehetséges leggyakoribb okok:

  • A fűtőberendezés meghibásodása,
  • A rossz állapotban lévő, korszerűtlen kémény,
  • A gépkocsi kipufogógáz felhalmozódása zárt térben (például a garázsban),
  • Belső levegőt használó, zárt térben üzemeltetett fűtőkészülék.

A mérgezést kiváltó lehetséges leggyakoribb források: kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, zárt térben használt barbecue-, vagy grillsütő. Autó, illetve általánosan bármely zárt térben működtetett belsőégésű motor.

A mérgezés tünetei:

fejfájás, hányinger, szédülés, légszomj, fáradtság, eszméletvesztés
Forrás: https://hu.wikipedia.org

Ezeket a tüneteket mérgezésre nem is gyanakodva influenzával vagy gyomorrontással magyarázzák. Ráadásul az esetek többségében az esti órákban történnek a balesetek. Egy bizonyos mérgezési fokon túl azonban az oxigénhiány miatt végtagbénulás lép fel, ezért már cselekvőképtelenné válik. A fejfájás észlelését követően nagyobb koncentráció jelenlétekor akár percek alatt is elérhetünk a halál beálltáig. Amennyiben a halál nem is következik be, maradandó károsodás jöhet létre az agyban, látóidegeknél és a bénulás sem zárható ki.

Ha már megtörtént a baj

A mérgezést szenvedettet mielőbb vigyük friss levegőre. Az ablakok és ajtók kitárását követően hívjunk segítséget. A 112-es segélyhívó tárcsázásával, vagy a mentők 104-es telefonszámán kaphatunk a beteg ellátásához azonnali segítséget. Várjuk meg a mentők, katasztrófavédelem kiérkezését és tájékoztassuk őket.

A megelőzés fontossága

Rendszeresen ellenőriztessük a használatban lévő fűtő készülékeket és kéményeket. Ha a készülékek üzemeltetésekor hibát észlelünk, hívjuk szakembert. Szellőztessünk rendszeresen, de a legjobb, ha szintenként legalább egy erre a célra készült szén-monoxid érzékelőt használunk.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top