Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Szántó > VÉGE: az osztatlan közös földtulajdon megszűnik Magyarországon

VÉGE: az osztatlan közös földtulajdon megszűnik Magyarországon

Már régóta lehetett tudni, a magyar agrárium egyik legnagyobb problémája rejlik abban, hogy létezik az osztatlan közös földtulajdon rendszere. Ennek felszámolásáról döntöttek július 3-án, pénteken, amikor is megszavazta az országgyűlés, hogy ez a rendszer megszűnik.

  1. január elsejétől lép hatályba az új törvény, mely lehetővé teszi ennek felszámolását.

Miért volt erre szükség?

A jelen helyzet szerint 1 millió 600 ezer földrészlet áll közös tulajdonban – ez 2019-es adat. Ez a helyzet már gyakorlatilag tarthatatlanná vált. Az ilyen ingatlanok tulajdonostársai, ha akartak is csak nehezen tudtak mondjuk fejlesztéseket megvalósítani, hiszen nem könnyen jutottak például banki hitelhez, mivel kisebb értékű fedezettel csökkent értékű hitellehetőségek álltak csak rendelkezésükre. Ez a helyzet hozzávetőleg mintegy 3,5 millió embert érint az országban, akik így, ennek a változásnak a bevezetésével gyorsabb, méltányosabb megoldást kaphatnak erre az égető problémára.

De miért is fontos ez?

A most elfogadott jogszabály lehetőséget nyújt majd arra, hogy a jelenlegi helyzetet, melyet hosszadalmas és nagyon nehézkes megosztási eljárás jellemez, felváltson egy olyan állapot, amikor is a föld megosztásánál a tulajdonosi szemlélet kerülhet előtérbe. Ez lényegesen fel fogja gyorsítani a folyamatokat az agráriumban – a tárca prognózisa szerint.

Mit is jelent ez a valóságban?

A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy a megosztás a tulajdonostársak egyezségén alapul majd, tehát tulajdoni hányad alapú többségi alapon fog eldőlni a kérdés. Amennyiben nincs többségi tulajdonos, az állam visszavásárolhatja a tulajdont. Ezt bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti, természetesen a visszavásárlás összegének méltányosnak kell lennie.

Forrás: pixabay.com

Milyen folyamatra számíthatunk?

A benyújtott és elfogadott jogszabály értelmében, 2021 január elejétől bármely tulajdonostárs benyújthatja a közös földtulajdon megszüntetésére vonatkozó kérelmet az ingatlanügyi hatóságnál. Fontos, hogy az eljárás nem minősül hatósági eljárásnak, tehát ez nem lassítja a folyamatot. A kezdeményezéséről írásban kell értesítenie minden tulajdonostársát, igazolható módon – de értesítenie kell az ingatlan használóit is, legyen szó földről vagy erdőrészről. Az ingatlan megosztásáról a tulajdonostársak egyezségben határozhatnak, ehhez elég a tulajdoni hányad szerint számított egyszerű többség. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet azokkal a földekkel, ahol nagy számú tulajdonossal állunk szemben. Ebben az esetben, az egyik megoldás lehet, hogy ha a többséget nem lehet megszerezni, valamelyik tulajdonos kezdeményezheti azt, hogy a föld az államhoz kerüljön – megfelelő ellentételezés mellett.

Összegezve

A cél tehát az, hogy a rendezetlen vagy átláthatatlan tulajdonosi viszonyrendszer ne lehessen akadály, de fontos az is, hogy az újonnan kialakított ingatlanoknak művelésre alkalmasnak kell lenniük. Ennek érdekében területi minimum értékek is meghatározásra kerültek: erdőnél és fásított területnél 1 hektár, szőlő, kert, gyümölcsös és nádas esetén 3000 négyzetméter a minimum, a zártkerti földnek 1500 négyzetméter nagyságúnak kell legalább lennie. Ha egy tulajdonostárs ennél kisebb résszel rendelkezik, akkor számára meg kell fizetnie a részét egy másik, azt hasznosítani tudó tulajdonostársnak. A tervek szerint az állam a tulajdonosoknak ingyen biztosít majd informatikai programot, hogy ne kelljen külön földmérőt kifizetni a térképvázlat elkészítéséhez.

Ezek tehát az elfogadott jogszabály részletei, illetve azok a fontos részletek, amiket most tudni lehet. Az, hogy ez milyen változást és milyen ütemben fog előidézni – nos, ezt a jövő év januárjától követhetjük majd nyomon. Mi írni fogunk róla, ez biztos.

A cikk eredetije megtalálható az eladotermofold.hu blog oldalán!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top