Egy hosszútávú befektetés, avagy üzlethelyiség eladó

A legtöbb vállalkozás az üzlethelyiségeket az esetek zömében inkább bérli, semmint megvásárolná azt. Ha azonban adott a megfelelő mennyiségű tőke, egy ilyen ingatlan beszerzésre befektetésnek sem utolsó. Sok múlik persze az időzítésen is.
Egy hosszútávú befektetés, avagy üzlethelyiség eladó

Változó piaci körülmények

A gazdaság és annak minden érintett szektora folyamatos változásban van. A környezet hol kedvezőbb, hol kevésbé előnyös feltételeket teremt a befektetéseknek, fejlesztéseknek. A gazdaság nagy egésze pedig természetesen minden más területre is hatással van. Ennek megfelelően az összes rész-szektor is folyamatos kitettségben van az aktuális tendenciáknak. Ez alól pedig nem képez kivételt az ingatlanpiac sem, különös tekintettel az üzleti célú lehetőségekre.

Az ingatlanok bérlése és adás-vétele eleve folyamatos mozgást mutat, mind az árak, mind az elérhető lehetőségek tekintetében. Az utóbbi évek járványhelyzete például jelentős áresést eredményezett, a jelenlegi gazdasági környezet és a mindenki által tapasztalható infláció azonban valamelyest felverte az árakat. Az üzlethelyiségek tekintetében sem mindig mondható meg 100%-os biztonsággal, hogy éppen érdemes-e befektetni. Folyamatosan érdemes azonban figyelni az üzlethelyiség eladó táblákat és felmérni a lehetőségeket.

Venni vagy bérelni?

Az ingatlanokkal kapcsolatban folyamatosan jelenlévő dilemma az, hogy vásárolni vagy bérelni éri meg jobban. Ennek megválaszolása számos tényező függvénye. Nem mindegy, hogy a bérlést milyen időtávra tervezi valaki, milyen bérleti díjjal számolhat, illetve mekkora tőke áll rendelkezésére. Utóbbi hiányában nyilván az üzlethelyiség eladó hirdetések sem lehetnek relevánsak, ám bizonyos hitelkonstrukciók is könnyedén segíthetnek. Azt azonban nyugodtan kimondhatjuk, hogy egy üzleti vagy lakó célú ingatlan mindig jó befektetés.

Jelenleg az ingatlanárak meglehetősen magasak, legyen szó akár bérleti díjról, akár vételárról. A kereslet ugyanakkor viszonylag stabilnak mutatkozik, ám a tartós drágulás előbb-utóbb áreséshez vezethet. Az üzleti célú ingatlanok olyan szempontból speciális helyzetben vannak, hogy a bennük működő vállalkozások helyzete is sokat változott az utóbbi időben. Az energiaárak és bérleti díjak kedvezőtlen változása miatt ugyanis számos cég döntött a bezárás mellett. Ennek megfelelően pedig egyre több helyre kerül ki az üzlethelyiség eladó tábla.

A tendenciák átfordítása

Az ingatlanok vásárlásánál rendkívül fontos az időzítés. Bár a piac nehezen kiismerhető, a közeljövőben várható változások jórészt megjósolhatók. Ha pedig valaki megfelelő mennyiségű tőkével rendelkezik, gyakorlatilag bármikor érdemes lehet lecsapni egy eladó ingatlanra. A vállalkozások kedvezőtlen helyzete és az elnéptelenedő üzlethelyiségek várhatóan az ilyen ingatlanok árának csökkenését eredményezik majd. Így érdemes lehet időben lépni, és lecsapni egy üzlethelyiség eladó hirdetés tárgyára.

Egy ilyen beruházás rövid és hosszabb távon is megtérülhet. Egy esetleges áremelkedés esetén akár haszonnal is továbbadható egy ilyen ingatlan, de ha tulajdonosként adjuk bérbe, az hosszútávon is jelentős passzív jövedelemhez juttathat. Tény, hogy nem a gazdaság legstabilabb napjait éljük, így mindenképpen csak megfontolt döntést érdemes hozni. Ha egy üzlethelyiség eladó, az nem jelent automatikus hátrányt, érdemes inkább a benne rejlő lehetőségekre figyelni.

Kapcsolódó cikkek

Illatok, amelyek vonzzák a házvevőket

Illatok, amelyek vonzzák a házvevőket

Ha illatos a házunk, könnyebben találunk házvevőt is.

Módszerek otthonunk értékének növelésére

Módszerek otthonunk értékének növelésére

Házunk, otthonunk értékét több dologgal is növelhetjük.

Tippek, amelyek segítenek a házunk gyorsabb eladásában

Tippek, amelyek segítenek a házunk gyorsabb eladásában

A ház gyorsabb eladását sok minden segítheti.