Tippek házvásárláshoz

A lakásvásárlás egy ijesztő folyamat lehet, különösen azok számára, akiknek ez lesz az első. A házvásárlás nem könnyű, hiszen sok szempontot figyelembe kell venni. Mutatunk is néhány tippet, amelyek segítenek megadni a kezdő lökést és ezek a tippek szükségesek lehetnek mindenkinek, akik most szeretnék életük első lakását megvásárolni.
Tippek házvásárláshoz

Mielőtt belevágnánk a lakásvásárlásba, mindenképpen gondoljuk át a jövőbeni céljainkat, hiszen ez sok mindent meghatároz. Ha nem szeretnénk az adott városban maradni, mert máshol képzeljük el az életünket, akkor nem biztos, hogy éppen abban a városban kell lakást nézni, venni, ahol éppen tartózkodnunk.

Határozzuk meg, milyen otthon felel meg az igényeinknek, hiszen rengeteg lehetőség van a piacon, a kertes házaktól, a panellakásokon át a társas házakig. Attól függően, hogy leendő lakástulajdonosként milyen céljaink vannak, és milyen összegben gondolkodunk, mérlegelni kell minden lehetőség előnyét és hátrányát, mielőtt érzelmi alapon döntenénk, azaz olyan lakást, házat vásárolunk, ami a legközelebb áll az elképzeléseinkhez.

Azon is el kell gondolkodnunk, hogy milyen funkciókkal rendelkezzen a leendő házunk, illetve lakásunk. Azonban nem elég, hogy csak álmaink vannak, némileg rugalmasnak is kell lennünk, hiszen tudnunk kell, hogy nem minden álmunk valósítható meg. A képzeletbeli vagy valós listánknak tartalmaznia kell azt a környéket, ahol élni szeretnénk, tartalmaznia kell a ház méretét, az elrendezését, illetve, hogy az adott házba milyen bútorokra és egyéb kiegészítőkre lesz majd szükségünk.

Mivel sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy önerőből vásároljanak ingatlant, így a vásárlás előtt világos képet kell arról is kapnunk, hogy a bank egyáltalán mennyi kölcsönt tud nekünk adni. Mivel több hitelintézet is működik minden városban, így azt az egyet kell megtalálunk és kiválasztanunk, amely a lehető legjobban igazodik a mi igényeinkhez. Miután sikerült kiválasztani a bankot, a bank ellenőrzi a pénzügyi adatainkat és az is időbe kerül, míg jóváhagyják a hitelt, azaz az egész procedúra időbe telik, ezt is bele kell kalkulálni, amikor ingatlant kívánunk vásárolni.

Néha a bank jóval több hitelt nyújt, mint amennyire szükségünk volna, azonban ez nem azt jelenti, hogy nekünk hajszálpontosan ennyiért kell majd lakást vennünk. Ez egy gyakori hiba az első lakást vásárlóknál. Mivel így a lakásvásárló minden pénzét az ingatlanvásárlásra költi, és így nem marad pénz a lakásfenntartásra és az otthonnal kapcsolatos egyéb kiadásokra.

Egyedül is végig mehetünk a lakásvásárlás útján, azonban sok esetben érdemes egy ingatlanossal szerződni, ugyanis az ügynök segít megtalálni a vágyainknak, az igényeinknek és nem utolsó sorban a költségvetésünknek megfelelő ingatlant.

Kapcsolódó cikkek

Tippek házvásárláshoz

Tippek házvásárláshoz

Sok tipp és trükk segíthet a lakásvásárlásban.

Módszerek otthonunk értékének növelésére

Módszerek otthonunk értékének növelésére

Házunk, otthonunk értékét több dologgal is növelhetjük.