A fák ültetésének előnyei

A leggyakrabban azért ültetünk fákat, hogy árnyékot nyújtsanak, illetve szépítsék a tájat. Ezek remek előnyök, azonban a fáknak más előnyei is vannak. Mutatjuk is, hogy miért is kell a fáknak a tereprendezés alapelemeinek lenniük!
A fák ültetésének előnyei

A fák lenyűgöző részei a természeti tájunknak, illetve szebbé teszik az életet is. Kutatási eredmények is azt igazolják, hogy az erdőben eltöltött idő jelentősen képes csökkenteni a stressz szintet. A kórházi betegek is sokkal gyorsabban épülnek fel a műtétet követően, amennyiben a kórházi szobájuk ablakából fákat látnak. A gyerekek pedig sokkal több információt tudnak tárolni, ha az idejük egy részét szabadban, zöld környezetben töltik.

A fák javítják a levegőminőséget az által, hogy kiszűrik a káros port és szennyező anyagokat, például az ózont, a szén-monoxidot, a kén-monoxidot a belélegzett levegőből. Ellenben oxigénnel látnak el bennünket, amelyet mi lélegzünk be.

A fák csökkentik a csapadékvíz elfolyásának mennyiségét, ami csökkenti a talajeróziót és a vizek szennyezettségét és csökkenti az áradások hatásait is.

A házunk környékén, főleg a stratégiai pontokon ültetett fák, csökkenthetik a nagyobb zajokat is. Ez akkor jön nagyon jól, ha autópálya, vagy repülőtér közelében élünk.

A fák lehűthetik a várost az által, hogy árnyékot biztosítanak. Ez különösen igaz a nagy, áthatolhatatlan felületekkel rendelkező területeken, mint például üzletek parkolói és ipari komplexumok.

A stratégiailag elhelyezett fák, akár 25 százalékot is megtakaríthatnak a háztulajdonosoknak az energiaszámlákon, mégpedig oly módon, hogy nyáron árnyékot biztosítanak, télen pedig melegen tartják a házat és annak környékét, illetve a széltől is óvják a házat. Hiszen az otthon körül ültettet fák és cserjék szélfogóként is működnek, hogy csökkentsék a téli szél, hűsítő hatásait.

Mindenki azt szeretné, hogy az otthona a lehető legmagasabb ingatlanértékkel rendelkezzen. A fákkal és növényekkel történő tereprendezés egyes becslések szerint, akár 20 százalékkal is növelheti az ingatlan értékét. Ez nagy megtérülést jelent, ha azt nézzük, hogy ezek a fák csak kevés törődést igényelnek.

Kapcsolódó cikkek

Tippek kezdő kertészeknek

Tippek kezdő kertészeknek

Kezdő kertészeknek szüksége lehet néhány tippre.

A fák ültetésének előnyei

A fák ültetésének előnyei

Rengeteg előnnyel bír, ha fákat ültetünk a házunk közelébe.