Néhány lépés a zöldebb otthonért

A környezetbarát életmód választása nem is bonyolult feladat. A környezetbarát otthoni tevékenységek sok előnyt jelentenek a bolygónk és önmagunk számára. Nem csak tisztán tartjuk ily módon a környezetünket, hanem pénzt is megtakaríthatunk. A természeti erőforrások tudatos felhasználása, az üzemanyag - és energia-megtakarítás, az újrahasznosítás, a műanyaghasználat csökkentése, jelentősen csökkenti az ökológiai lábnyomot is.
Néhány lépés a zöldebb otthonért

Nagyon lényeges, hogy csökkentsük a vízhasználatot, hiszen vízből megy veszendőbe a legtöbb. Azonban sok mindennel csökkenthetjük a vízpazarlást, például ha rövidebb zuhanyt veszünk, hosszabb fürdőzések helyett. Csökkentsük a palackozott víz vásárlását, fogyasszunk csapvizet, amelyhez mindig használjunk vízszűrőt.

A kertben állítsunk fel egy esőhordót, amellyel összegyűjtjük az esővizet. Ezt pedig felhasználhatjuk a kert öntözésére. Ahelyett, hogy a kukába dobnánk az élelmiszer hulladékot, állítsunk fel egy komposztálót a kertben és gyűjtsük ebben ezeket a hulladékokat. Ez egy jó módszer arra, hogy tápanyagokkal lássuk el a kerti növényeinket, hiszen a talajt is sokféleképpen javítja.

A növények oxigént bocsájtanak ki és elnyelik a szén-dioxidot, így nagyszerűen tisztítják a levegőt is. Ezen kívül a saját bioélelmiszerek termesztése csökkenti a káros vegyi anyagok használatát. Friss zöldségeket és gyümölcsöket kapunk közvetlenül a kertből, így nem kell piacra sem mennünk, amivel pedig az üzemanyagot csökkenthetjük.

Számos módja van az energiatakarékosságnak az otthonunkban is. Ha nincsenek használatban, húzzuk ki a készülékeinket a konnektorból. Cseréljük ki az izzókat energiatakarékosra, például LED-es izzókra. Ezzel ugyanis akár 70%-ot is meg lehet takarítani a villamosenergia költségekben. Ráadásul a LED-ek hosszabb élettartammal is rendelkeznek, mint a hagyományos világítástechnikai termékek. Válasszunk energiahatékony készülékeket, olyan modelleket, amelyekkel szintén energiát takaríthatunk meg.

Egyes tisztítószerek sokkal kevésbé károsítják a környezetet, mint mások. A legtöbb tisztítószerben található káros vegyi anyagok nem csak a környezetre, hanem az emberekre is veszélyesek. Használjunk természetes és organikus tisztítószereket.

Amennyiben a műanyag termékek a vízbe kerülnek, elpusztítják a vízi élővilágot. Ezek a termékek nem bomlanak le, ezért a műanyag bevásárlószatyor helyett válasszunk környezetbarát anyagot, például vásznat.

Napjainkban már könnyebben boldogulunk papír nélkül az okostelefonok és a számítógépek világában. A papírfelhasználás csökkentése jelentősen csökkenti az előállításukhoz használt fák kivágását is.

Kapcsolódó cikkek

Tippek kezdő kertészeknek

Tippek kezdő kertészeknek

Kezdő kertészeknek szüksége lehet néhány tippre.

A műfű előnyei

A műfű előnyei

A műfű sok előnnyel rendelkezik a természetes fűvel szemben.

Az ökológiai gazdálkodás előnyei

Az ökológiai gazdálkodás előnyei

A biogazdálkodás számtalan előnnyel bír.