Forgalmi zaj csökkentése a kertben

Számos tanulmány írta azt le, hogy a zaj, hatással van a mentális és a fizikai jólétünkre. A hatások közé tartozik a halláskárosodás fokozott kockázata, a szorongás, a stressz, az alvási zavarok és az élettartam csökkenése is. A kertünkben tapasztalható forgalmi és egyéb zaj is sok negatív dolgot hozhat az életünkbe, így érdemes a zajcsökkentésen elgondolkodni. Mutatjuk is hogyan!
Forgalmi zaj csökkentése a kertben

Bár sokan tartják drágának, azonban a hangszigetelt kerítés a leghatékonyabb eszköz az útról érkező zaj megakadályozására. Az akusztikus kerítések nem elnyelik a zajt, hanem eltérítik azt. Ezeknek a kerítéseknek a másik előnye a tartósság és a vonzó megjelenés.

A kerítés telepítése előtt azonban néhány dologgal tisztában kell lennünk. A kerítésnek legalább két méter magasnak kell lennie. A vastagabb kerítések megakadályozzák a zaj behatolását az anyagba.

Amennyiben minden zajt ki szeretnénk kerülni, kulcsfontosságú, hogy a kerítésen egyáltalán ne legyen rés. A kerítést közvetlenül a zajforrás elé kell helyezni.

Léteznek a hangszigetelt kerítésnél olcsóbb alternatívák is, csak ezek kevésbé hatékonyak. Ilyen például a fakerítés, amely olcsó, de nem olyan hatékony. A fémkerítés sem olyan hatékony és nem áll ellen a zordabb időjárásnak. A téglafal hosszabb ideig tart, azaz tartós, de nem olyan mutatós, mint egy hangszigetelt kerítés.

A sövények is nagyszerű megoldást jelentenek a forgalmi zaj kiiktatására és némileg tartósak is. A fák és a növények ugyan kevésbé szűrik a zajt, mint egy sűrűbben ültetett sövény, de némi hatásuk ezeknek is van. Kivétel ez alól a boróka, amelyet, ha a zajforrás közelébe ültetünk, akkor kiválóan teljesít a zaj kiszűrésében.

Kívánatos hangokat is létrehozhatunk a kertünkbe, amelyek nem szűrik ki a forgalom és egyéb zajokat, azonban mintegy fehér zajként működnek és így nem az idegesítő zajokra, hanem a kellemes hangokra koncentrálunk. A víz hangja például kellemes fehér zajt hoz létre, amely nyugtató hatásokkal rendelkezik.

A hangkorlát nem csak fizikailag csökkenti a forgalmi zajt, hanem arra is ráveszi az elmét, hogy azt gondolja, hogy a kert csendesebb. Elegendő csak a kerítésre pillantanunk és máris csendesebbnek véljük a saját kertünket.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kell fenntartani a pezsgőfürdőt a hétvégi házban?

Hogyan kell fenntartani a pezsgőfürdőt a hétvégi házban?

Sok mindent figyelembe kell vennie, ha azt tervezi, hogy pezsgőfürdőt telepít hétvégi házában. Meg kell fontolnia, hogyan tartsa tisztán, biztonságosan és használatra készen.

Néhány lépés a zöldebb otthonért

Néhány lépés a zöldebb otthonért

Otthonunkat könnyedén energiahatékonnyá varázsolhatjuk.