Tippek kezdő kertészeknek

A kezdő kertészeknek sok esetben fejtörést szokott okozni, hogy mire is ügyeljenek, amikor belevágnak a kertészkedésbe, mik legyenek a kezdő lépések. Mutatjuk is, hogy mely dolgok a legfontosabbak, ha idén tavasszal mi is bele szeretnénk vágni a kertészkedésbe!
Tippek kezdő kertészeknek

Először is, el kell döntetünk, hogy mit is szeretnénk termeszteni a kiskertünkben. Ha nem fogyasztunk, nem szeretünk valamilyen zöldséget vagy gyógynövényt, akkor azt teljesen fölösleges lesz elültetni. Fókuszáljunk azokra a gyümölcsökre, zöldségekre és fűszernövényekre, amelyeket mi és a családunk is nagyon kedvel.

Ha csak egy kis kertet álmodtuk meg magunknak, akkor ne ültessünk tököt, mivel ez egy nagyon helyigényes zöldség. Meg kell terveznünk a zöldségek tárolását is. Ha nincs pincénk, akkor csak annyi zöldséget ültessünk, amit frissen el is tudunk fogyasztani, hiszen így semmi sem megy majd kárba.

Ha most kezdünk el életünkben először kertészkedni, akkor ez egy tökéletes alkalom arra, hogy a lehető legjobb helyet válasszuk ki az ágyásainknak. A legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek teljes napsütésre van szüksége, mégpedig naponta legalább 5 óra közvetlen napfényre. A gyökérzöldségek és a gyógynövények a részleges árnyékban fejlődnek a legjobban.

Fontos az is, hogy megtervezzük a kertben a zöldségágyásokat. El kell döntetünk a kerti ágyás típusát és méretét. Az emelt ágyások sokak számára nagyon vonzóak, nagyon megkönnyítik a munkát, azonban sokkal több vizet, öntözést igényelnek.

Ha kezdő kertészek vagyunk, akkor csak kezdjük kicsiben, így minden növénynek elegendő helyet biztosíthatunk a növekedéshez. A magok és palánták ugyan kicsik, de a kifejlett növények nagyok és terebélyesek is lehetnek. A túlzsúfolt növények csak nehezen virágoznak és nehezen fejlődnek. Egy kicsi, gondozott kert több termést hozhat, mint egy nagyobb, de elhanyagolt kert.

A megfelelő eszközök a kertben végzett munkát élvezetessé teszik. Az alapvető kertészeti felszerelések közé tartozik az ásó, a kapa, a lapát, a gereblye és a locsolótömlő. A jó eszközökkel időt és energiát takaríthatunk meg és még a hátunkat is megkímélik. Fontos, hogy mindig élesen és tisztán tartsuk a szerszámainkat.

Mielőtt el kezdenénk a kerti ágyásokat építeni, győződjünk meg a talaj milyenségéről és minőségéről. A legtöbb növény a semleges pH-értékű talajt részesíti előnyben. A kiegyensúlyozott tápanyagszint szintén fontos, csak úgy, mint a szerves anyag jelenléte. A legtöbb növény ugyanis a jól vízelvezetésű, szerves anyagban gazdag, termékeny talajt részesíti előnyben.

Ültetés és kertészkedés előtt el kell döntetünk, hogy mennyit időt tudunk szánni a kert gondozására. Ha nem sok szabadidőnk van, akkor nem biztos, hogy olyan jó ötlet a kertészkedés, hiszen a növények türelmet, időt, energiát és kellő gondoskodást igényelnek.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kell fenntartani a pezsgőfürdőt a hétvégi házban?

Hogyan kell fenntartani a pezsgőfürdőt a hétvégi házban?

Sok mindent figyelembe kell vennie, ha azt tervezi, hogy pezsgőfürdőt telepít hétvégi házában. Meg kell fontolnia, hogyan tartsa tisztán, biztonságosan és használatra készen.

Néhány lépés a zöldebb otthonért

Néhány lépés a zöldebb otthonért

Otthonunkat könnyedén energiahatékonnyá varázsolhatjuk.

Tippek kezdő kertészeknek

Tippek kezdő kertészeknek

Kezdő kertészeknek szüksége lehet néhány tippre.