Az ökológiai gazdálkodás előnyei

Az ökológiai gazdálkodás olyan típusú mezőgazdaság, amely fenntartható és környezetbarát módon kíván élelmiszert termelni. Az ökológiai gazdaságok környezetbarát módszereket alkalmaznak. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei vannak az ökológiai gazdálkodásnak!
Az ökológiai gazdálkodás előnyei

Az ökológiai gazdálkodás során termelt növények esetében nem beszélhetünk géntechnológiával módosított növényekről. Az ökológiai gazdálkodás egy természetesebb módja az élelmiszer termelésnek, így kevesebb a szennyeződés és a mutáció kockázata.

Ez a fajta gazdálkodás olyan típusú módszereket alkalmaz, amelyek helyettesíthetik a szintetikus műtrágyákat és növényvédő szereket. Nem csak egészséges ökoszisztémát építenek, hanem megakadályozzák az eróziót is. Az ökológiai gazdálkodók nem használnak olyan vegyi anyagokat, amelyek károsítják a vízminőséget vagy szennyezik a levegőt.

Az ökológiai módszereket alkalmazó gazdálkodási gyakorlatok biztosítják, hogy a talaj termékeny legyen és így nincs is szükség műtrágyákra. Sőt, még tápanyag is termelődik a talaj számára, mint például kalcium, magnézium, foszfort és vas.

Az ökológiai gazdálkodás mentes a kártevőktől is. A kártevőkkel szembeni ellenálló képesség növekedése pedig hozzájárul a biogazdálkodók termelési költségeinek csökkentéséhez is.

A gazdálkodásban résztvevők olyan természetes anyagokat használnak, amelyek segítik a növények gazdagítását. Ez a típusú gazdálkodás a bolygónak is rendkívül jót tesz, illetve segít azoknak az embereknek is, akik egészségesebben szeretnének táplálkozni és nagyobb, pozitívabb változást szeretnének elérni a környezetükben.

Az ökológiai gazdálkodás segíthet a gazdálkodóknak, hogy rövidebb idő alatt nagyobb változatosságot érjenek el olyan módszerek révén, mint például a vetésforgó vagy a komposztálás és műtrágyák, illetve növényvédő szerek nélkül tegyék termelékenyebbé a földet.

Az ökológiai gazdálkodás mintegy 25-30 százalékkal csökkenti a szén-monoxid kibocsájtást és segít a bionövények termesztéséhez szükséges víz megtakarításában is. A hagyományosabb gazdálkodással szemben a biogazdálkodás fenntarthatóbb a jövőre nézve, hiszen környezetbarát és a kevésbé romboló hatással van a földre.

Az ökológiai gazdaságokban az állatok nincsenek ketrecbe zárva, szabadon kóborolhatnak és az állatok nem vegyszerezett füvet, illetve ökológiai takarmányt fogyasztanak. A jó étrend és a szabadon tartás egészséges állatot eredményez, így az emberek egészséges húsfélékhez juthatnak.

Kapcsolódó cikkek

Forgalmi zaj csökkentése a kertben

Forgalmi zaj csökkentése a kertben

Sok mindent tehetünk, hogy kiűzzük a kertből a zajokat.

Tippek kezdő kertészeknek

Tippek kezdő kertészeknek

Kezdő kertészeknek szüksége lehet néhány tippre.