Az ökológiai gazdálkodás előnyei
Az ökológiai gazdálkodás során termelt növények esetében nem beszélhetünk géntechnológiával módosított növényekről. Az ökológiai gazdálkodás egy természetesebb módja az élelmiszer termelésnek, így kevesebb a szennyeződés és a mutáció kockázata.
Ez a fajta gazdálkodás olyan típusú módszereket alkalmaz, amelyek helyettesíthetik a szintetikus műtrágyákat és növényvédő szereket. Nem csak egészséges ökoszisztémát építenek, hanem megakadályozzák az eróziót is. Az ökológiai gazdálkodók nem használnak olyan vegyi anyagokat, amelyek károsítják a vízminőséget vagy szennyezik a levegőt.
Az ökológiai módszereket alkalmazó gazdálkodási gyakorlatok biztosítják, hogy a talaj termékeny legyen és így nincs is szükség műtrágyákra. Sőt, még tápanyag is termelődik a talaj számára, mint például kalcium, magnézium, foszfort és vas.
Az ökológiai gazdálkodás mentes a kártevőktől is. A kártevőkkel szembeni ellenálló képesség növekedése pedig hozzájárul a biogazdálkodók termelési költségeinek csökkentéséhez is.
A gazdálkodásban résztvevők olyan természetes anyagokat használnak, amelyek segítik a növények gazdagítását. Ez a típusú gazdálkodás a bolygónak is rendkívül jót tesz, illetve segít azoknak az embereknek is, akik egészségesebben szeretnének táplálkozni és nagyobb, pozitívabb változást szeretnének elérni a környezetükben.
Az ökológiai gazdálkodás segíthet a gazdálkodóknak, hogy rövidebb idő alatt nagyobb változatosságot érjenek el olyan módszerek révén, mint például a vetésforgó vagy a komposztálás és műtrágyák, illetve növényvédő szerek nélkül tegyék termelékenyebbé a földet.
Az ökológiai gazdálkodás mintegy 25-30 százalékkal csökkenti a szén-monoxid kibocsájtást és segít a bionövények termesztéséhez szükséges víz megtakarításában is. A hagyományosabb gazdálkodással szemben a biogazdálkodás fenntarthatóbb a jövőre nézve, hiszen környezetbarát és a kevésbé romboló hatással van a földre.
Az ökológiai gazdaságokban az állatok nincsenek ketrecbe zárva, szabadon kóborolhatnak és az állatok nem vegyszerezett füvet, illetve ökológiai takarmányt fogyasztanak. A jó étrend és a szabadon tartás egészséges állatot eredményez, így az emberek egészséges húsfélékhez juthatnak.