Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Ingatlanközvetítés > 7 tipp új ingatlan vásárlásához

7 tipp új ingatlan vásárlásához

Az átlagember ritkán vásárol új ingatlant, így kevés tapasztalattal rendelkezik. Ennek veszélye, hogy átverés áldozata lesz, és súlyos összegeket veszít. Olykor pedig még a legnagyobb körültekintéssel is átsiklunk egy-egy apró részlet felett, mely a jövőben problémák forrásává válik. Cikkünkben 7 olyan tippet gyűjtünk össze, melyet érdemes megfogadni új ingatlan vásárlása előtt.

1. Szánjunk időt a keresésre!

Általános, de mégis örökérvényű tanács: ne rohanjunk! Egy elhamarkodott döntés nem spórol időt és pénzt, ha később bukunk rajta. Sokan esnek abba a hibába, hogy az első ingatlanba beleszeretnek. Olykor még kompromisszumok árán is megvásárolják, majd később rájönnek, hogy hibáztak. Ha időt szánunk a keresésre, megismerjük a piacot, összehasonlíthatjuk az árakat, felelős döntést hozunk majd a jövőben.

2. Ismerjük meg az új ingatlan környékét!

Mindenkinek van elképzelése, körülbelül hol szeretne új ingatlant vásárolni. Valójában azonban az sem mindegy, pontosan melyik utcában, minek a szomszédságában található az ingatlan. Érdemes különféle napszakokban meglátogatni az ingatlan környékét. Ezáltal felmérjük a zajforrásokat vagy más zavaró tényezőket, és nem ér majd meglepetés.

3. Kérjük ki az ingatlan tulajdoni lapját!

Ha megtetszik egy megtekintett ingatlan, és szándékaink komolyak, akkor tekintsük meg a tulajdoni lapot. Ezt a földhivataltól kérhetjük ki. Miről tájékoztat ez a dokumentum?

  • a tulajdonosokról
  • az ingatlan adatairól
  • az esetleges terhekről (pl. hitel, jelzálog)
  • esetleges haszonélvezeti vagy szolgalmi jogról

Amennyiben az ingatlan nem tehermentes vagy bonyolultak a tulajdonosi viszonyok, rögtön kérjük ügyvéd segítségét! Érdemes a döntés előtt és a szerződéskötés idején is kikérni a tulajdoni lapot, hiszen hetek vagy hónapok alatt változhat a helyzet.

4. Figyeljünk az ingatlan kivitelezőre!

Az új építésű lakások kivitelezője kulcsfontosságú szereplő. Vizsgáljuk meg, vannak-e megbízható referenciái, milyen ingatlanok köthetők hozzá. Ha lehetséges, a lakást még a burkolatok felkerülése előtt nézzük meg! A kivitelező sajnos sok hibát el tud takarni csempével, szigeteléssel és más burkolattal.

5. Vonjunk be szakértőt az értékelésbe!

Sokan úgy vélik, új ingatlannal nem lehet olyan gond, amit laikus szemmel nem látnak. Sajnos a mai világban sok kivitelező hanyag munkát végez, és pár év használat után rengeteg hiba feltárul. Papírvékony falak, rossz szigetelés, gyenge nyílászárók… Csak néhány probléma, mely új építésű lakásnál is előfordul. Vásárlás előtt ezért megéri külső szakértővel (építész, statikus) ellenőriztetni a kiszemelt házat vagy lakást.

6. Ismerjük meg a szomszédokat!

Amennyiben a szomszéd lakások már nem üresek, jó ötlet megismerkedni a szomszédokkal. Egy pár perces beszélgetés alatt kiderül, számunkra zavaró lehet-e az adott család vagy sem. Természetesen ez sem garancia a zavartalan jövőre, mégis a problémák egy részét elkerülhetjük ezáltal.

7. Kövessük az ingatlan adás-vétel lépéseit!

Hasznos az ingatlan adás-vétel információk megismerése új ingatlan vásárlásához.

Adásvételi szerződés

A szerződés megkötésével még nem lesz miénk az új ingatlan. Ez még csak ezt jelenti, hogy kérhetjük tulajdonjogunk bejegyzését. Először a széljegyen jelenik meg a nevünk, majd, ha minden feltételt teljesítettünk, birtokba vehetjük az ingatlant.

Előleg vagy foglaló

A szerződésben szerepelhet előleg vagy foglaló. Az előleg nem biztosíték, hiszen ha meghiúsul az adás-vétel, akkor visszajár. A foglaló viszont nem jár vissza, ha a vevő visszalép, az eladó pedig kétszeres köteles visszafizetni, amennyiben miatta hiúsul meg az ügylet. Viszont a foglaló kapcsán is érdemes szerződésben kikötni, hogy visszajár, ha a vevő nem kapja meg a tervezett bankkölcsönt.

Birtokbavétel

Ha az ügyvéd úgy ítéli meg, hogy minden feltétel teljesült, a szükséges dokumentumok pedig rendben vannak, akkor megtörténik az átadás-átvétel. Ilyenkor jó ötlet birtokbevételi jegyzőkönyvet készíteni, akár fényképekkel is. Így látható, milyen állapotban vettük át az új ingatlan, s mit mutattak a mérőórák.

Összegzés: Az új ingatlan vásárlása sajnos nem egyszerű folyamat. Sok türelem és utánajárás kell, hogy biztosan jó döntés szülessen. A fenti tippek követésével sok kellemetlenséget elkerülhetünk.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top