Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > A műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető az építkezésen

A műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető az építkezésen

A felelős műszaki vezető és a műszaki ellenőr személye az építkezéseken fordul meg és fontos feladatot lát el. A két munkakör hasonlósága nem csak abban merül ki, hogy mindketten az építkezés kivitelezését felügyelik. Talán a legfontosabb különbség azonban az, hogy ki kinek a megbízásából dolgoznak. Az építkezés minőségét, a minőség biztosítását ellenőrzik az ide vonatkozó kormányrendelet szabályozása szerint. Magánépíttetőként és beruházóként is igénybe vesszük a szolgáltatásaikat.

A műszaki ellenőr (ME) feladata

A műszaki ellenőrt alapvetően az építtető vagy a beruházó foglalkoztatja. Feladata, hogy az építkezés a jogerős építési engedélynek, terveknek megfelelően történjen. Rendszeresen ellenőrzi a kivitelező munkáját az építkezés folyamán. Figyel arra, hogy a műszaki tervek szerint épüljön a ház és a felhasznált anyagok minőségben, mennyiségben kövesség is az előírtakat. Feladata továbbá a költségvetés realitásának vizsgálata is. Miután ez menet közben is változhat, tájékoztatási kötelezettsége van az építtető, beruházó felé. Ő ellenőrzi és vizsgálja az építkezéssel kapcsolatos engedélyeket, a hatályos előírásokat is. Az építtető jogait és érdekeit képviseli. A műszaki ellenőrzést a tervezőtől is megrendelhetjük, hiszen az építendő épületet leginkább ő ismeri.

Foglalkoztatásának díja megtérül, ha figyelembe vesszük az esetleges pótmunkákat, a rossz építési megoldásokat. A műszaki ellenőrt építési engedélyhez kötött tevékenység esetén és egyszerű bejelentéssel érintett építkezéseknél is alkalmazzuk. Kötelező a foglalkoztatása az alábbi esetekben:

 • ha a Közbeszerzési törvény alá tartozik a beruházás
 • ha a kivitelezést több vállalkozó végzi
 • ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt építkezésről van szó
 • ha az építés műemléket érint

A felelős műszaki vezető (FMV) feladata

A felelős műszaki vezetőt a kivitelező kötelezően alkalmazza és az ő érdekeit képviseli. Feladata a kivitelező védelme, hogy azt később ne lehessen felelősségre vonni a hibái miatt. A hibák elkerülése a foglalkoztatásának célja.

A felelős műszaki vezető feladatai többek között:

 • a szakmunka irányítása
 • az engedélyezett terveknek megfelelő megvalósítás
 • betartatása a szakmai biztonságnak és minőségnek
 • a szakszerű munkavégzés felügyelete

Az építési napló vezetésén felül feladatai közé tartozik az építőipari kivitelezési tevékenység munkafolyamatainak szakszerű megszervezése is. Ellenőrzi a szükséges vizsgálatok (pl. talajmechanikai) elvégzését, a kitűzés helyességét. Meghatározza és irányítja az építési műszaki feladatokat.

Foglalkoztatása nem kötelező jellegű akkor, ha az építést szakirányú végzettségű szakember irányítja. Nincs szükség felelős műszaki vezetőre

 • ha az építmény tartószerkezeti rendszere nem változik
 • ha a tartószerkezetek teherbíró képessége nem változik
 • ha égéstermék-elvezető berendezés építésére nem kerül sor
 • ha az építmény homlokzatának megváltoztatása (ide nem értve a védett épületeket) nem jár teherhordó szerkezeti változtatással

Tevékenységüket a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről szerint látják el és mérnöki kamarai jogosultsághoz kötött. Megtalálhatók a Magyar Építész Kamara vagy a Mérnöki Kamara névjegyzékében. A jogosultságot 5 év időtartamra adják, melyet később többször további 5 évre meg lehet hosszabbítani.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top