Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Házak > Alkudozás ingatlanvételkor – Kis alkudozási útmutató az ingatlanvételhez és eladáshoz

Alkudozás ingatlanvételkor – Kis alkudozási útmutató az ingatlanvételhez és eladáshoz

Ha láttad valaha a Brian élete című örökbecsű klasszikust, akkor ennek a mondatnak az olvasása közben már eszedbe is jutott, hogyan NEM alkuszunk. (Ha még nem láttad, ne mulaszd el megnézni!)

Az alkudozás története gyakorlatilag egyidős a kereskedelem kialakulásával – de természetesen nem akarunk most történelemleckét adni. Az viszont mindenképpen igaz, hogy amíg valakinek teljesen könnyen megy ez a folyamat, más még a gondolattól is fázik, ha ilyen szituációba keveredik. Ez alapvetően személyiség kérdése, azt azonban mindenképpen jó, ha látjuk, hogy az ingatlanpiacon nem árt, ha érvényesíteni tudjuk a saját érdekeinket.

Meg is mutatjuk, hogyan gondoljuk: kezdődjön tehát az ingatlanalku! Íme néhány apró, ám hasznos trükk!

Hogyan viselkedjünk ingatlanalku alkalmával, mint vevő?

  1. Az első és legfontosabb, hogy ne nyilvánítsunk azonnal véleményt, ne szóljuk le az ingatlant, vagy ne ámuljunk el túlságosan azon, hogy milyen csodálatos. Talán úgy a leghelyesebb megfogalmaznunk, hogy érzelmi oldalról legyünk kicsit zárkózottak. Vegyük fel a pókerarcot, és viselkedjünk kimérten. Ne barátkozzunk, ne bratyizzunk az eladóval, ne akarjuk „okosban” megoldani.
  2. Ne kapkodjunk! Egy ingatlanvétel nagyon komoly döntés, mely hosszú évekre, sőt évtizedekre meghatározhatja a mi és családunk életének alakulását is. Még akkor is érdemes lehűteni kicsit magunkat, ha nagyon tetszik nekünk az, amit látunk (lásd első pont). Az is lehetséges, hogy ha még kettő ingatlan van a tarsolyban, azokat is érdemes megnézni. Nem kell rögtön első alkalommal elköteleződni. Ezt senki nem várhatja el, és az esetek jelentős többségében be is igazolódik, hogy nagy igazság, hogy nézzünk meg több lehetőséget.
  3. Mérjük fel nagyon részletesen az ingatlan tulajdonságait! Kérdezzünk rá mindenre, járjuk be, alaposan térképezzük fel a környéket, az infrastruktúrát! Biztos, hogy ezt nem fogjuk megbánni a későbbiekben sem, hogy erre időt szakítottunk!

De nézzük meg a gyakorlatban is! Mi az, ami alku tárgyát képezheti egy ingatlan adásvételkor?

  1. Az ártárgyalások alapját természetesen az képezi, hogy az eladó minél többet akar az ingatlanért, a vevő pedig értelemszerűen lejjebb akarja szorítani az árat. Az optimális az, hogyha ezek az elvárások találkoznak. Minden területen más és más az a nagyságrend, ami – kvázi – belefér az alkuba. Az ingatlanpiacon jellemzően a 10% lehet egy ilyen optimális tűréshatár – mindkét irányba. Ez persze akkor működik, ha alapvetően nem volt nagy különbség az elvárások és az ajánlat között, tehát ha olyan leendő adásvételről beszélünk, amely az ártárgyalási szakaszba eljutott.
  2. Természetesen lehet alku tárgya az is, ha az eladó hajlik arra, hogy akár beépített bútort (erre vélhetően hajlani fog, mert mit kezdjen vele) illetve más használati tárgyat is eladjon az ingatlannal együtt. Pontosan rögzíteni kell ezeket is a szerződésben, ez semmiképpen ne maradjon el! Ne felejtse el a vevő, hogy ezek az ingóságok növelni fogják az ingatlan értékét – ezt neki is erről az oldalról kell megközelítenie.
  3. És persze ott vannak a dátumok, a legfontosabbként az átadás-átvétel. Fontos, hogy ez meg legyen határozva, és mindkét fél írásban elfogadja a dátumot. Talán kicsit merevnek tűnhetünk ebben a kérdésben, de mivel szerződésről és nagy értékről van szó, ezért nem gondoljuk, hogy ettől érdemes eltérni.

Türelem, körültekintés, józanság – és aprólékosság, valamint a saját igények ismerete. Ez utóbbit mindenki érti – de kevesen fogalmazzák meg valójában.

Ha ezeket betartjuk könnyebb döntést tudunk hozni, egy sokkal egyszerűbb folyamat végén.

Ha végképp nem megy az alku, akkor pedig egy ingatlanértékelést javaslunk. Van is egy jó tippünk.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top