Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Épületenergetika > BB azaz Közel nulla energiaigényű követelményszintnek megfelelő lakóépületek

BB azaz Közel nulla energiaigényű követelményszintnek megfelelő lakóépületek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég hirdette meg zöld lakáshitelét, melynek kamata fix 2,5%-os. A kedvező kamathoz jutás feltétele, hogy az új építésű, vagy újonnan vásártolt ingatlanunk energiaosztálya nem lehet több a BB energetikai besorolásnál. Továbbá új építésű ingatlanok esetén a mai jogszabályi álláspont alapján egy éven belül szembesülünk a BB energiaosztálynak való kötelező megfeleléssel. Jelen összeállításunkban megnézzük, hogy mit is jelent ez egy lakóépület esetén.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 6. melléklete fogalmazza meg a közel nulla energiaigényű épületek követelményszinthez tartozó követelményeket.

A közel nulla energiaigényű épületeknek természetesen meg kell felelnie az napjainkra alapkövetelményé vált szigetelési követelményeknek. Tehát falakra legalább 15 cm, födémekre 30 cm, padlószerkezetekbe 10 cm vastagságú hőszigetelés, nyílászárókból pedig 3 üvegezés szükséges. Meglévő épület önkéntes közel nulla energiaigényűvé minősítéséhez szükséges átalakítása során csak a felújítással érintett szerkezetre vonatkozik a követelmény.

A rendelet kimondja, hogy ezen felül az épület fajlagos hővesztesége legfeljebb 0,28 W/m3K, míg energiafelhasználása 100 kWh/m2év alatt legyen. Ezt a fent bemutatott szerkezeti hőszigetelések mellett megfelelő épületgépészeti rendszer kiválasztásával érhetjük el.

A következő követelményszint, idézve a rendelet szövegéből:

Abban az esetben, ha a 4. melléklet szerinti kötelező alternatív rendszerek vizsgálata szerint a műszaki, gazdasági feltételek arra adottak, az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik, a közelben előállított vagy az országos hálózatból vett elektromos áram összetevője. A III. rész 2. pontjában meghatározott egyéb rendeltetésű épületeknél minimálisan alkalmazandó megújuló energia részarány legfeljebb 25 kWh/m2-év lehet.

A fenti kitétel teljesíthető hőszivattyús rendszer, szoláris napnyereségen alapuló rendszerek (napelem, napkollektor), biomassza felhasználáson alapuló hőtermelők (pl. faelgázosító kazán) alkalmazásával egyaránt.

Amennyiben műszakilag megalapozottan nem nyílik lehetőség a fenti szabály teljesítésére, úgy lehetőségünk van vastagabb hőszigetelések alkalmazásával kiváltani a 25 %-os megújuló forrás biztosítását, erről így fogalmaz a rendelet:

Abban az esetben, ha a 4. melléklet szerinti kötelező alternatív rendszerek vizsgálata szerint a műszaki, gazdasági feltételek az 1. pont szerinti minimális megújuló energia részarány teljesítésére nem adottak, a minimális megújuló energiára vonatkozó követelmény megnövelt energiahatékonysággal is teljesíthető. A minimálisan elvárt megnövelt energiahatékonyság-szintet a IV. 2. táblázat szerint kell biztosítani.

A hivatkozott táblázat lakóépület esetén 76 kWh/m2év összesített energetikai jellemzőnél húzza meg ezt a határt.

Ha építkezik, Energetikai tanúsítványát rövid határidővel elkészíti a grandenergia.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top