Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Fenntarthatóság otthon is: milyen eszközöket szerezzünk be hozzá?

Fenntarthatóság otthon is: milyen eszközöket szerezzünk be hozzá?

Manapság már szinte napi szintű téma a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Rengetegen dolgoznak azon, hogy egyre többen és többen válasszák ezt az életszemléletet, hiszen csak ezzel óvhatjuk meg a Földünket a gyermekeink és az unokáink számára. Cikkünkben összegyűjtöttük a leghasznosabb eszközöket, amelyeknek minden háztartásban ott lenne a helyük.  

Energiatakarékos világítás és eszközök 

Az egyik legfontosabb dolog, hogy fenntartható környezetben éljünk, ha minél több energiatakarékos eszközt használunk. Legyen szó a mosógépről, a hűtőről, illetve persze a világításról. A pazarlás senkinek sem tesz jót, hiszen nemcsak a Földre van rossz hatással, hanem a mi pénztárcánkra is. Ma már szerencsére a gyártók is törekednek arra, hogy az új tervezésű berendezések minél kevesebb áramot igényeljenek, de még így sem árt körültekintően vásárolni. 

Megfelelő nyílászárók beépítése 

Kevesen gondolnak bele, hogy milyen hatással van egy rossz ablak vagy ajtó a fűtésszámlára. Nem véletlenül vannak a régi lakásokban még mindig duplaüveges ablakok, hiszen ezek sokkal jobban megtartják a hőt. Ennek köszönhetően pedig a fűtés is jóval hatékonyabb lesz a téli időszakban. Ugyanez igaz az ajtókra is, így a bejárathoz is érdemes egy kicsit drágább minőséget választani, ami biztosan bent tartja a meleget.  

Elektromos járművek 

Mondani sem kell, hogy az elektromos járművek sokkal kevésbé terhelik meg a környezetünket, mint a gázolajjal és benzinnel működő társai. Az elektromos és robbanómotoros kerékpár webáruház kínálatában számos eszközt találhatunk, amely alkalmas munkába járásra vagy éppen bevásárláshoz egyaránt. Amennyiben valaki nem szeretne, esetleg valamilyen oknál fogva nem tud tömegközlekedéssel járni, annak remek alternatíva egy ilyen jármű, amely nem ró akkora terhet a Földre, mint egy személyautó vagy egy hagyományos motor. Itt egyedül a töltöttségre szükséges figyelni, ennek ellenére azonban rendkívül praktikus kiegészítői lehetnek egy fenntartható otthonnak.  

Mi a helyzet a napelemmel? 

Természetesen, ha családi házban élünk és megengedhetünk magunknak egy ekkora beruházást, akkor mindenképpen érdemes napelembe fektetni. Ennek köszönhetően nemcsak a villanyszámlát nullázhatjuk le, hanem ingyen fűtésre és melegvízre is szert tehetünk. A megtérülési idő általában 7-10 év, függően attól, hogy mekkora rendszerre van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy addig nagyjából az áramszámlával egyenértékű összeget fizetjük ki – hacsak nincs ekkora megtakarításunk –, ezt követően azonban a megtermelt energia már ingyenesen áll rendelkezésre.  

Összegezve 

Ahhoz tehát, hogy fenntartható otthont alakíthassunk ki magunk számára, szükség van pár eszközre. Fontos, hogy lehetőleg energiatakarékos berendezéseket használjunk, szerezzünk be az elektromos és robbanómotoros kerékpár webáruházból valamilyen járművet, ami nincs negatív hatással a környezetre. Emellett, ha tehetjük, ruházzunk be napelemes rendszerre, hiszen ezzel segíthetünk magunkon és a Földön is a legtöbbet.  

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top