Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Lakásfelújítás > Hogyan növelhető az ingatlan értéke felújítással?

Hogyan növelhető az ingatlan értéke felújítással?

Amikor az ember költözésre kényszerül, a leggyakrabban anyagi problémák állnak a háttérben. A költözéstől reméljük az utolsó mentsvárat: egy kisebb lakásra cseréljük a jelenlegit egy kis különbözetért cserébe. Csakhogy számításaink olykor cserben hagynak minket, mert az ingatlan kevesebbet ér, mint amire számítottunk. Mielőtt hirtelen és meggondolatlanul tennénk mindezt, érdemes tájékozódni arról, megéri-e túladni szeretett otthonunkon, ill. növelhető-e az ingatlan értéke felújítással?

Kitől kaphatunk segítséget ebben a kérdésben?

Amikor a legelső alkalommal felmerül a költözés gondolata, a leghasznosabb amit tehetünk a tájékozódás. A tudatosság a lehető legjobbat hozza ki az adott helyzetből, és talán még olyan információk birtokába is juthatunk, amire soha nem is gondoltunk volna.

Legmagasabb költségeinket a rendszeres fizetnivalók teszik ki. Ilyen az étel és a fűtés. A fűtés és általában az otthonunkban szükséges energia összességében kimutatható egy 10 évig érvényes ún. energiatanúsítvány elkészítésével. Erre a dokumentumra költözésnél egyébként is szükségünk lesz az adásvételi szerződés csatolmányaként, de az energia besorolás és a felmérést végző szakemberek tanácsai rávilágítanak arra, hogy utolsó mentségként mit tehetünk költségeink csökkentése, és a ház értékének növelése érdekében.

Értéknövelés és költségcsökkentés otthonunk energetikai szükségletére alapozva

Az ingatlan értékének növelését gyakran a felújításban látjuk. Egy esztétikai megújulás azonban közel sem olyan hasznos, mint az épület állagmegóvását és komfortját jelentő változtatások. Lásson a dolgok mögé! A legkorszerűbb okos fűtőtest még nem minden! A pénztárcakímélő megoldás mindig összetett kérdés, hiszen az elhasznált energia mennyiségen kívül annak okai is vizsgálandók.

Bajban az ember nem gondolkodik a házfelújításon, hiszen az egy nagyobb kiadást jelent. Ám egy egyszeri nagy kiadás hosszútávon jelenthet megoldást az anyagi problémáinkra. Megfelelő hőszigeteléssel például nagyságrendekkel csökkenthetőek a kiadásaink. Ha időben cselekszünk, talán még a költözésre sem lesz szükség. De ehhez ismerni kell a lehetőségeinket és döntést kell hozni, hisz minél előbb megtörténik a szükséges újítás, annál hamarabb mérséklődnek a havi fizetnivalóink!

Ház- és lakásfelújítás: mit érdemes korszerűsíteni az otthonunkban?

A ház, vagy lakás energia szükségletét leíró tanúsítvány kimutatja, hogy milyen besorolású az Ön otthona, az energetikus, valamint az ingatlan értékét megállapító szakember pedig tanácsot adhat arra hogy szükség esetén hogyan tud javítani ezeken az eredményeken.

A szakemberek tanácsai alapján otthonunkat a lehető leggazdaságosabb módon újíthatjuk fel, energiahasználatunkat hatékonyabbá, ugyanakkor költségkímélőbbé tehetjük.

Hogy mit érdemes felújítani, az mindig az adott ingatlantól függ, de általában a fűtést befolyásoló tényezők jelentik a legnagyobb változást. Egy lakás esetében ez lehet pusztán egy fűtés korszerűsítés, de családi házaknál a leggyakoribb probléma a hőszigetelés és a nem jól záródó nyílászárók.

Ha csak egy szikrányit is felmerült Önben a renoválás ötlete, ne késlekedjen! Mind értéknövelésként, mind költség csökkentésként érdemes felmérni a lehetőségeit! Az értékbecslést követően sokkal tisztábban fog látni, ami segíteni fog meghozni a szükséges döntést!

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top