Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Belsőépítészet > Hogyan válasszunk belsőépítészt?

Hogyan válasszunk belsőépítészt?

Mielőtt belsőépítészhez fordulnánk, talán bennünk is felmerülnek az alábbi kérdések:

Megéri vajon belsőépítészt fogadni?
Honnan tudjam, ki az Igazi?
Mi lesz, ha nem tetszik, amit tervezett?
Mi lesz, ha nem tudunk együttműködni?

           1. Megéri vajon belsőépítészt fogadni?

A legtöbb belsőépítész különböző csomagokat kínál, ami nagyon jó, mert csak azért kell fizetnünk, amire tényleg szükségünk van. Egy konzultációért, egy ötlettervért, egy kiviteli tervért vagy akár teljes tervezés-kivitelezés lebonyolításáért. És hogy megéri-e? Mivel a lakóterünket hosszú távra terveztetjük meg, és még ha néha kicsit újítunk, változtatunk is rajta, egy jól működő otthont nagyon sokáig élvezni fogunk, ezért mindenféleképpen. A belsőépítészeti tervezés ára elenyésző ahhoz képest, milyen bosszantóak (és mennyibe kerülnek) az utólagos javítgatások, a rosszul használható terek, az aprónak tűnő, de a mindennapjainkat megkeserítő kellemetlenségek.  Tervezzünk valóban hosszú távra, és ne sajnáljuk magunktól a ránk szabott otthon örömét.

         2. Honnan tudjuk, melyik belsőépítész lesz számunkra az Igazi?

Nyilván az a legjobb, ha minél több szempont alapján tudunk válogatni. Érdemes első körben megkérdezni az ismerősöket és jó alaposan szétnézni neten. Ha találtunk szimpatikus jelölteket, nézzük meg a portfóliójukat és a munkáikat, de már a honlap is sokat elárul majd nekünk a tulajdonosáról. Nyugodtan kérhetünk több helyről is árajánlatot, de ne egyedül az ár legyen a döntő. Ha kisebb munkához keresünk valakit, ne feledkezzünk meg a lelkes kezdőkről sem! Ha már kellőképp szűkítettük a kört, találkozzunk személyesen is a tervezőjelöltünkkel. Ha úgy érezzük, hogy egy hullámhosszon vagyunk, meg tudunk majd bízni benne, és szívesen megosztjuk vele életünknek azt a szeletét, ami szükséges a tervezéshez, akkor jó eséllyel megtaláltuk az Igazit.

          3. Mi lesz, ha nem tetszik, amit a belsőépítész tervezett?

Szerencsére a munka nem annyiból áll, hogy megkérjük a belsőépítészt, hogy tervezzen meg egy lakást, ő pedig tervez valamit, ami vagy tetszik, vagy nem, és már veszi is a kalapját. A tervezést mindig megelőzi néhány beszélgetés, hogy a belsőépítész felmérje az igényeinket és meghallgassa az elképzeléseinket. Vannak belsőépítészek, akik moodboardokat is készítenek, olyan kis összeállításokat, ami alapján aztán könnyen el lehet dönteni, milyen irányban haladjunk tovább. Mire tehát a belsőépítész elkezd dolgozni a terveken, már egészen konkrét elképzelése van arról, hogy mit szeretnénk. Munka közben mindig lesz még pár találkozó, amikor megnézhetjük a terveket és elmondhatjuk, min szeretnénk változtatni, mi az, ami esetleg nem annyira tetszik. Ez a folyamatos kapcsolattartás a titka, hogy a végeredménnyel teljesen elégedettek legyünk.

          4. Mi lesz, ha nem tudunk együttműködni?

Biztos, hogy nem minden megrendelőnek ugyanaz az ideális tervezője. Lehet, hogy a fél világ ajánl nekünk valakit, de a személyes találkozó alkalmával úgy érezzük, hogy egyáltalán nincs meg az összhang köztünk és a belsőépítész között. Akkor bizony mást kell választani. Nagyon fontos, milyen a kapcsolat a megrendelő és a tervező között, mert ha nincs meg a kölcsönös bizalom, akkor az egész nem ér semmit. Két ponton mindenképpen hallgassunk a szívünkre: ha megnézzük a tervezők honlapját vagy a portfólióját, olyat válasszunk, akinek tetszenek a munkái, illetve olyat, aki a személyes találkozón is szimpatikus volt és meggyőzött minket a szakmai hozzáértéséről.

 

Lévai Magdolna – Montázs Belsőépítészet

https://montazsblog.wordpress.com

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top