Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Termőföld > Kertünk télen – milyen munkák várnak ránk ilyenkor?

Kertünk télen – milyen munkák várnak ránk ilyenkor?

Az őszi felkészítés után azt gondolhatjuk, hogy kertünkkel télen nem nagyon kell foglalkoznunk –télen ugyanis pihen a természet, az erdő, a szántóföld, a kert.

A természet tehát alszik – mi viszont gondos gazdaként fontos, hogy felkészítsük kertünket a tavaszra. Összeszedtünk néhány tudnivalót és tennivalót ebben cikkben, amire érdemes időt szakítani!

Hogyan is kezdjünk hozzá?

  1. Tisztítsuk meg a kertet! Ahogy enyhül az idő, eltűnik a hótakaró – ha volt egyáltalán – itt az ideje annak, hogy a növényi leszáradt maradványokat felszedjük, az esetleg elmaradt paradicsomkarókat is összeszedjük. Ilyenkor még metszhetünk is: a téli metszéskor a felesleges hajtásokat levágjuk, és azokat hagyjuk meg, amik a legerősebbnek mutatkoznak. Ne féljünk ettől, a növény meg fogja hálálni a gondoskodásunkat.
  2. A zöld hulladékot érdemes a komposztba rakni. De vigyázzunk! Csak egészséges zöldet rakjunk a komposztba, mert megfertőzheti azt, ha valamilyen betegsége van a növénymaradványnak! Ebben az esetben pedig hiába gyűjtjük és tároljuk a komposztot – az egész kertünket megfertőzheti, ha tavasz elején jóhiszeműen beleforgatjuk a földbe. Figyeljünk tehát erre!
  3. Forgassuk át a földet! Nagyobb kertek esetében akár kis traktort is használhatunk, kisebb hobbikerteknél pedig a hagyományos ásás lesz ez a folyamat. Ahogy múlik a tél, enyhül az idő, a föld is egyre inkább kienged. Így könnyebb lesz felásni – és a már említett komposztot is beleforgathatjuk.

Téli zöldségek?

Szeretjük a kelbimbót!

A téli konyhakert nem nyújt valami szívderítő látványt, ez kétségtelen. Nagyjából üres a terület, nem nő és nem terem semmi. De valóban igaz ez? Nézzük csak, milyen növények vannak, amiket télen is kint hagyhatunk – és akár szedhetünk is!

Az én személyes kedvencem a zöldpetrezselyem, ami igazi túlélő típus. Gyakorlatilag még a hó elolvadása után is új életre tud kelni a régebbi vetés – márpedig nincs finomabb köret a friss petrezselyemmel készült krumplinál. Ugyanilyen télálló fajta van póréhagymából is, de a kelbimbó is ilyen. Kezdő kertészek nem tudják, de ezeket a növényeket viszonylag korán el kell vetni ahhoz, hogy télen teremjenek: a kelbimbót már a tél előtt áprilisban, a póréhagymát júniusban. A megfelelően enyhe télkezdet pedig például még a tökféléknek is kedvezhet.

Azoknak pedig, akik szeretnének már kora tavasszal friss újhagymát, mindenképpen meggondolandó, hogy például az őszi fokhagyma, vöröshagyma, az áttelelő fejes saláta milyen kivételes finomság lesz már kora tavasszal. Érdemes tehát ezeket a fajtákat ősszel elvetni, még melegebb időben – a föl alatt kibírják a hideget.

És ott van a „tél alá vetés” kifejezés. Ez konkrétan azt jelenti, hogy télen vetsz el tavaszra várt zöldségféléket, hogy a lehető leghamarabb meginduljanak tavasszal. Ennél a módszernél csak az szólhat közbe, hogy bizony egy enyhülés hatására sajnos megindulhat a csírázás télen is, így egy újabb fagy megölheti a növényt – és így bizony hoppon maradsz. A manapság jellemző időjárási szélsőségek mellett, lehet, hogy kevéssé működnek már ezek a régen kialakított és régen működő módszerek.

Locsolás télen

A madarakat se felejtsük el megetetni!

Fontos, hogy örökzöldjeink télen is igényelnek vizet – kevesebbet ugyan, de szükségük van locsolásra. Fagymentes napokon foglalkozzunk kicsit ezzel is a téli kertünkben, adjunk nekik vizet. Ha sok hó esik, akkor érdemes az ágaikról leütögetni a havat, hogy ne törjenek le a súly alatt, vagy ne fagyjon rájuk, ahogy olvad – és attól törjenek tovább.

Végezetül: Ne felejtkezzünk el a madarakról sem – egész télen!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top