Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Lakások > Lakásárak újra az egekben, avagy vegyünk-e lakást 2021-ben?

Lakásárak újra az egekben, avagy vegyünk-e lakást 2021-ben?

A koronavírus okozta sokkot úgy tűnik, hogy kiheverte a lakáspiac. Miből is gondoljuk ezt? A KSH adatai, igaz, hogy még csak előzetesen, de nagyon efelé tendálnak. A 2021-es év második negyedéves adatai egyértelműen azt mutatják, hogy az előző negyedévhez képest is drágultak a lakások, nem is beszélve az elmúlt év adatairól. Negyedéves szinten is mérhető a drágulás, éves szinten pedig már kétszámjegyű az árak növekedése. A piac tehát gyorsan talpra állt, a járvány csak időszakos megtorpanást okozott.

Összegezzük tehát: mit tapasztalhatunk a lakáspiacon ebben az évben?

Az előző években figyelt statisztikák azt mutatják, hogy a negyedévek változásai egyfajta „fűrész” logika alapján követik egymást. Ez azt jelenti, hogy az egyik negyedévben a növekedés a jellemző, az azt követőben pedig mindig csökkenés tapasztalható. Nos, erre a megfigyelésre alaposan rácáfolt a 2021-es év első két negyedéve, hiszen a növekvő árak után, melyek az első negyedévet jellemezték – most csökkenésnek kellett volna jönnie. Ez azonban nem így történt. A második negyedévben tovább növekedtek az árak.

Azt mindenképpen fontos hozzátenni, hogy ez a tendencia a használt lakások piacán jellemző, az új építésű ingatlanoknál nem figyelhető meg nagyobb arányú árnövekedés.

Mit jelent ez forintban mérve?

Nem kevesebbet, mint azt, hogy 2020-hoz képest több, mint 12 százalékkal kell többet fizetnünk egy használt lakásért – ez azért meglehetősen erős drágulás. Az új építésű lakásoknál ez valamivel mérsékeltebb, 10 százalék alatt marad.

Budapest vagy vidék?

Az ország fővárosa és a vidék közti különbség a lakáspiacon is megfigyelhető. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy fővárosban vagy vidéken akarunk-e ingatlant vásárolni, nem beszélve arról, hogy kifejezetten van különbség akkor, ha használt, illetve, ha új építésű ingatlant szeretnénk. Ha a lehető legkedvezőbb árú ingatlanra vágyunk, akkor esélyes, hogy azt vidéken előbb megtaláljuk, mégpedig a használt ajánlatok között. Természetesen nem szabad ilyenkor elfeledkeznünk a gazdasági különbségekről is a főváros és egy-egy vidéki település között, tehát lehetséges, hogy hiába kedvezőbb egy vidéki ingatlan ára, még sincsen rá akkora kereslet. Mások a reálbérek, más a lokáció, más az infrastruktúra. Az viszont mindenképpen biztos, hogy Budapesten egy újépítésű ingatlan várhatóan drágább lesz, mint vidéken egy hasonló kondíciójú. Ez a különbség szintén már hosszú évek óta megvan, és jellemző a szektorra.

Vajon mi várható a továbbiakban?

Nehéz lenne biztosan megjósolni, de nagy eséllyel a lakások árának növekedése nem fog megállni a harmadik negyedévben sem, és várhatóan torpanás sem várható az év végén. A szakma arra is figyelmeztet, hogy a kiemelt lokációban található új építésű ingatlanok ára tovább emelkedhet. Ennek oka abban keresendő, hogy ezen ingatlanok tulajdonosai hosszabb távon megtartják az ingatlanokat – hiszen sok esetben befektetési célzattal veszik őket.

A szakértők szerint jót tenne esetleg a piacnak a bérlakásszektor erősítése – ebben azonban szerepet kell vállalnia az államnak is. Természetesen ezt úgy kéne megvalósítani, hogy hosszú távon életképes maradjon. Van erre jó példa a régióban: a csehek például kiválóan működtetnek egy bérlakásrendszert. Szükség lenne arra nálunk először, hogy jól megkülönböztethető legyen a bérleti díj és egy hiteltörlesztés havi részlete. Ez jelenleg nálunk szinte ugyanakkora nagyságrendű összeg.

A feladat tehát nem kicsi, ha erről a fejlesztésről van szó, az állami szerepvállalás pedig – egyelőre késik.

A lakásárak pedig nőnek 2021-ben, mégpedig töretlenül.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top