Ön itt van
Kezdőlap > Pénzügyek > Lakáshitel > Mibe szaladhatunk bele, ha lakáshitelt veszünk fel?

Mibe szaladhatunk bele, ha lakáshitelt veszünk fel?

Rengeteg cikket olvashatunk abban a témában, hogy milyen lakáshitelt és hogyan vegyünk fel. Vannak lehetőségek, a bankok pedig nem győzik nekünk azt bizonygatni, hogy mennyire jól járunk, ha hitelért fordulunk hozzájuk.

Mi most mégis óvatosságra intenénk mindenkit, aki ilyen céllal keres hitelt. Összeszedtük ezért azokat a pontokat, amelyeket nem árt átgondolni, mielőtt aláírunk egy lakáscélú hitelszerződést.

  1. Nincs elég pénzügyi tartalékunk a hitel felvételekor

Persze, hogy nincs, ezért veszünk fel hitelt – lehetne erre rávágni, de nagyon nem helyes ez a gondolat. Nem az, hiszen egy hitel felvételekor pontosan látnunk kell azt, hogy vajon várhatóan tudjuk-e majd finanszírozni ezt a plusz költséget, mondjuk praktikusan félre rakhatjuk ezt az összeget minden hónapban egy ideig, meglátva ezzel, hogy okoz-e ez zökkenőt a család életében. Sőt, egyáltalán nem árt már az elején úgy belevágni, hogy pár havi tartalékot képezünk előre – az előre nem látható esetekre.

  1. Nem elég stabil a kapcsolat a hitel felvételéhez

Valóban kicsit furcsa magánéleti szálat belekeverni egy lakáshitelről szóló cikkbe, de sajnos az élet már csak úgy működik, hogy ez is elég sokat nyom a latban. Sokat hiszen ha valaki házastársával, vagy az élettársával vesz fel hitelt, akkor egy szakítás elég komoly gondot okozhat, pénzügyi nehézséget is a magánéleti válság mellé. Ráadásul ehhez kapcsolódhat akár CSOK vagy babaváró hitel is – ez tovább bonyolíthatja a helyzetet.

  1. Pontosan kiszámoljuk, hogy mennyi hitelre van szükség, és csak annyit veszünk fel

Nem árt nagyon pontosan kalkulálni, de mi van akkor, ha ez mégsem sikerül? A bankok sokszor találkoznak azzal a helyzettel, hogy egy hitelfelvételt követően még szüksége lenne pénzre az ügyfélnek, de a másodszori elbírálás már nehezebb lehet. Nem utolsó sorban azért is, mert félnek attól a pénzintézetek, hogy az ügyfél esetleg adósságspirálba kerül, így nehezebben adják meg a hitelt másodszor ugyanannak az ügyfélnek. Érdemes tehát kicsit többet kalkulálni annál, amennyi a legszűkebb igény, gondolni esetleges felújításokra is, és nem feltétlenül beforgatni az önerőt. Ha van rá egy kis lehetőség, inkább gondolkodjunk ebben is előre.

  1. Nem választunk elég körültekintően lakáshitelt

Amint arról már a bevezetőben is írtunk, sokféle hitel létezik a piacon, sok a bank, sok a lehetőség. Nem a legjobb ötlet az ilyenkor, hogy csak besétálunk a már megszokott bankunkba, és felvesszük az ott nekünk kínált hitelt. Persze a saját bankunk nekünk a lehető legjobbat fogja kínálni – a kérdés már csak az, hogy a piacon a legjobbat, vagy a saját kondíciói szerint a legjobbat. Nos, arra is van nem is kevés esély, hogy a piacon nem ez lesz majd a legjobb megoldás, és ez nem azért van, mert gonosz a bank, vagy nyerészkedni akar rajtunk. Egészen egyszerűen nem kötelessége minket tájékoztatni mások ajánlatairól és neki nem kell a legjobbat adni a piacon. Ez ennyire egyszerű.

Látható tehát, hogy sok mindent át kell gondolni, mielőtt lakáshitelt vennénk fel. És ez még csak a kezdet volt. A következő cikkünkben folytatódik a felsorolás.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top