Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Mik azok a parkettagörgők?

Mik azok a parkettagörgők?

Az irodai munkák során alapesetben fel sem tűnik legtöbbünk számára, hogy milyen fontosak a görgők a munkavégzésünk során. Azonban egy-egy rosszul megválasztott székgörgő nem csak, hogy zajos munkavégzést okozhat, hanem károsíthatja a padlót, vagy akár akadályozhat is minket. Az irodai görgők esetében nem mindegy például, hogy szék, vagy parkettagörgőket alkalmazunk. Utóbbiakban ezekről lesz szó, hogy megtudjuk mik is azok a parkettagörgők.

Parkettagörgők fogalma

A parkettagörgőket a forgószékek görgők egy speciális csoportjának tekinthetjük, melyeket arra terveztek, hogy kemény felületeken se okozzanak károsodást a székek használata közben.

Parkettagörgők jellemzői

A parkettagörgők anyaga jellemzően kemény gumi, ennek a guminak a világos szürke színe különbözteti meg a parketta görgőt a hagyományos görgőktől (amik feketék).

A parkettagörgők átmérője ugyanúgy 50mm és 65mm lehet, mint hagyományos társaiké, így bármikor cserélhetőek a sima görgők parkettára és vissza. Ez persze leginkább a csapmérettől is függ: 10-es vagy 11-es csappal egyaránt lehetnek szerelve a görgők és a csillagtalpak is.

Székgörgő és parkettagörgő közti különbségek

Az irodaszékeket a legtöbb gyártó standard görgőkkel szerelik. Ezeket a székgörgőket általában a fekete szín jellemzi, erről ismerhetőek fel. Használatuk alapvetően puha felületeken javasolt, mit a szőnyeg, padlószőnyeg.

A normál székgörgőket keményebb felületeken is használhatjuk, azonban ilyen esetekben számolnunk kell azzal, hogy használat közben zajosabb lehet, illetve összekarcolhatja a parkettát.

A parkettagörgők, nevükkel ellentétben nem csak parkettán, hanem minden kemény felületen jól használható. Kemény felület alatt például a gránit, ipari beton, vagy a parkettás felületeket értjük. Ezek a görgő fajták speciális kialakításúak, ami alkalmazkodik a kemény felületeknél jelentkező igénybevételekhez.

Parkettagörgők felhasználási területei

A parketta görgők alkalmazhatóak többek között:

  • tömör parkettán,
  • laminált padlón,
  • hajópadlón,
  • kemény köves burkolatokon
  • linóleumon is.

Ugyanakkor nem javasolt a használatuk:

  • szőnyegen és
  • padlószőnyegen.

A parkettagörgő gumi futófelülete ugyanis könnyebben összeszedheti a szöszöket, port, hajat és állatszőrt, és így akár rövid időn belül is megszorulhat, forgásképtelenné válhat.

Parkettagörgők előnye

A parkettagörgő egyik legnagyobb előnye, hogy hatékony alternatívája lehet a korábban használt székalátéteknek. A parketta görgő ugyanis nem korlátozza a szék mozgásszabadságát, olcsóbb, esztétikusabb és hosszabb élettartamú is, mint az alátét.

Összegezve: A parkettagörgők vásárlása esetében tehát érdemes szem előtt tartanunk, hogy milyen felületre is alkalmasak az adott görgők. Egy jól megválasztott parkettagörgő ugyanis hosszú évekre megkönnyítheti az irodai munkavégzést.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top