Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > Mini üvegház építés lépésről-lépésre

Mini üvegház építés lépésről-lépésre

Szeretnéd előbb kezdeni a kertészkedési szezont? Jó lenne kitolni még pár héttel, vagy akár hónappal is a kint töltött időt? Akkor az üvegházakat neked találták ki! Az építménynek köszönhetően lehetőségünk van érzékeny növényeket is termeszteni, így az üvegház könnyen gazdagíthatja a kertünket. De vajon, hogyan kell építeni saját változatot? Ebből a cikkből minden kiderül!

Üvegház építése

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző üvegházak. Legyen szó mini változatról, házhoz csatolt verzióról, szinte bárhová és bármikor készíthetünk egyet. Utóbbi előnye, hogy helyet biztosít a cserepes és az aromás növényeknek, így jóval kisebb gond lesz a teleltetésük is. De vajon, hogyan érdemes nekikezdeni az építésnek?

  1. lépés: Alapanyagok kiválasztása

Mivel a mini üvegházak legtöbb esetben csak fából és ponyvából készülnek, így nem egy nagy beruházásról van szó. A fából készült növénytároló ládára felhelyezett ponyva például remek megoldás lehet kis terület esetén. Ennek mérete nagy valószínűséggel egyedi lesz, attól függően, hogy mekkora láda áll rendelkezésünkre. Az átlag mérethez kelleni fog 2 darab 80cm-es és kettő 120-as léc, négy fém sarok, egy adag csavar, egy műanyag átlátszó ponyva és nem utolsó sorban egy műanyag cső is.

  1. lépés: Lécek előkészítése

Mivel csak négy lécünk van, így nem lesz nehéz előkészíteni ezeket. Mérjük le, hol szeretnénk őket egymáshoz rögzíteni, majd fúrjuk össze őket. Ezt a fémekkel szükséges rögzíteni, hogy a fadarabok biztosan a helyükön maradjanak.

  1. lépés: A cső kifúrása

Ahhoz, hogy a csöveket a lécekbe fúrhassuk, szükség lesz pár megfelelő méretű lyukra. Csinálj egyet minden sarokba, illetve a hosszabb lécek esetében azok közepére is. Ez elegendő lesz az összeállításhoz. A fúráshoz kelleni fog fúró, illetve persze csavarok, amihez használhatunk kiegészítőket is.

A kerti szerszámtartó ára rendkívül kedvező, előnye, hogy nagyon megkönnyíti a kinti munkát, hiszen nem szükséges állandóan keresgélni a megfelelő eszközt. Legyen szó baltáról, fejszéről, vagy éppen az előbb említett fúróról. Egy kis kreativitással bármit elhelyezhetünk rajtuk.

  1. lépés: A műanyag cső levágása

A következő lépés, hogy a műanyag csöveket három egyenlő részre osszuk el. Itt fontos, hogy a darabok kellően rugalmasak legyenek ahhoz, hogy félkört készíthessünk belőlük. Rögzítsük őket a fadarabokhoz, majd keresztben is szükség lesz pár csőre, amik összetartják az építményt. Érezni és látni fogod, hogy mikor elég az anyag.

Összegezve: Egy üvegház bármely kert hasznos kiegészítője lehet. Ennek köszönhetően jóval előbb kezdhetünk el kinti munkákat végezni, ültetni és vetegetni, illetve annak időtartamát ki is tolhatjuk, akár a téli időszakra is. Saját mini változatot otthon is készíthetünk, csak pár eszközre lesz szükségünk. Ehhez tárolók is rendelkezésünkre állnak, például a kerti szerszámtartó ára rendkívül kedvező, amely nagyban megkönnyíti a kinti munkát.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top